Wacken 2015 - DAG 3


ZATERDAG 01/08/2015

"Hello Sunshine!"

P8018438
P8018439
P8018440

Vandaag voelen we iets merkwaardigs als we wakker worden want het is, jawel, warm! Het zonnetje schijnt er lustig op los en we kunnen droog en buiten de tent ontbijten. De regenjassen gaan voor de zekerheid toch nog mee, maar vandaag hebben we geen truien nodig. Ondanks de vermoeidheid vertrekken we dus warm en opgewekt richting het festivalterrein, waar de hele dag de zon blijft schijnen en er zelfs droge plekken op de grond te zien zijn! Ander goed nieuws: De Press-shuttle rijdt weer normaal! Good day, today.

Khold (Black Stage)

Het is echter nog erg rustig als Khold het podium opkruipt maar na een geweldig optreden op Hellfest pikken we ook op Wacken deze geniale band mee. Dit is black metal zoals het hoort! Geen bullshit of zever, gewoon vette muziek met goede tempo-wisselingen en een energieke show.

Khold grimmgent ilsebosch 015

Powerwolf (True Metal Stage)

Dan was het tijd voor een feestje met onze favoriete wolven! Op het begin van de show was er helaas wel slecht geluid en de hele show lang stond de bassdrum te hard, maar het was weer een geweldig optreden. Het zijn dan ook showmannen in hart en nieren. We verheugden ons op "Kreuzfeuer", maar helaas heeft het plaats moeten maken voor liedjes van de nieuwe (mindere) CD. Andere toppertjes waren wel: "Amen & Attack", "Werewolves of Amenia", "Resurrection by Erection", "Sanctified With Dynamite". Wij hebben alvast de longen uit ons lijf geschreeuwd en aan de vele crowdsurfers te zien vond de rest van het publiek het ook goed!

Setlist:

Intro: Lupus Daemonis

 1. Sanctified With Dynamite
 2. Coleus Sanctus
 3. Army of the Night
 4. Amen & Attack
 5. Armata Strigoi
 6. Resurrection by Erection
 7. Werewolves of Armenia
 8. Blessed & Possessed
 9. We Drink Your Blood
 10. In the Name of God (Deus Vult)
 11. Lupus Dei
  Outro: Wolves Against The World

Amorphis (Black Stage)

Wacken is het festival waar het verleden van een band gevierd kan worden. Na de shows van Sepultura en Samael en dergelijke is het de beurt aan Amorphis om de 20 jaar oude plaat “Tales Of The Thousand lakes” ten berde te brengen aan de nieuwe, maar toch vooral de oudere fans. Wel hadden we dit optreden liever in een tent of allesinds in het donker gezien. Ook was het zeer fijn om een optreden te zien waar alles perfect liep, zowel het geluid, het enthousiasme van de band en het publiek maakten dit één van de meest memorabele optredens van het festival.

Setlist:

Intro: Thousand Lakes

 1. Into Hiding
 2. The Castaway
 3. First Doom
 4. Black Winter Day
 5. Drowned Maid
 6. In the Beginning
 7. Forgotten Sunrise
 8. To Father's Cabin
 9. Magic and Mayhem
  Karelia
 10. Vulgar Necrolatry (Abhorrence cover)
 11. Better Unborn
 12. Against Widows
 13. My Kantele
 14. Folk of the North
  ‚ÄčOutro: Vaivaistalossa (Eläkeläiset song) (Eläkeläiset cover of Amorphis song)
P8018495
P8018501

Rock Meets Classic (Black Stage)

Dit concept is begonnen in 1993, en vanaf 2010 touren elk jaar 5 bekende zangers samen met een rockband, symfonie-orkest en klein koor door (voornamelijk) Duitsland. Dit jaar zijn ze ook aanwezig op Wacken, en hoewel het op de line-up stond aangegeven wisten we eigenlijk vantevoren niet wat we moesten verwachten. Omdat het deze laatste dag van Wacken ineens heel warm was, zaten we even uit te rusten aan de Mainstage toen er ineens veel hitjes vanaf knalden. Deze werden ons gebracht door een band geleid door Mat Sinner (o.a. Primal Fear, Sinner) en het Bohemian Symphony Orchestra uit Praag, welke goed op elkaar ingespeeld waren. 

Na Thunderstruck van AC/DC door Sascha Krebs, en wat onbekendere nummers door Jennifer Haben en Herbie Langhans, hebben we pas door wat er gebeurt omdat we ineens hoorden hoe Joe Lynn Turner een paar nummers van Rainbow ten tonele bracht, waarna Michael Kiske ons Helloween-hits om de oren gooide. En toen begon het feest pas echt: Dee Snider bestormde het podium met zijn geweldige enthousiasme en een "Stop Taking Selfies"-shirt waar wij wel fan van waren! En zoals Dee het publiek zo goed kan opzwepen, zingt een uitzinnige en goed gevulde weide met alle plezier "We're Not Gonna Take It" en "I Wanna Rock" mee. Hierna vergezellen de andere zangers hem nog op het podium voor een afsluiter van formaat met "Highway To Hell" van AC/DC. And the crowd goes wild.

Setlist:

 1. Orchestral Rock Medley
 2. Thunderstruck (AC/DC cover) (with Sascha Krebs)
 3. In the Shadows (Beyond the Black cover) (with Jennifer Haben)
 4. Rage Before a Storm (with Jennifer Haben and Herbie Langhans)
 5. I Surrender (Rainbow cover) (with Joe Lynn Turner)
 6. Stargazer (Rainbow cover) (with Joe Lynn Turner)
 7. Spotlight Kid (Rainbow cover) (with Joe Lynn Turner)
 8. A Little Time (Helloween cover) (with Michael Kiske)
 9. Kids of the Century (Helloween cover) (with Michael Kiske)
 10. I Want Out (Helloween cover) (with Michael Kiske)
 11. "Pirates of the Caribbean" Suite (Klaus Badelt cover)
 12. You Can't Stop Rock 'n' Roll (Twisted Sister cover) (with Dee Snider)
 13. We're Not Gonna Take It (Twisted Sister cover) (with Dee Snider)
 14. The Price (Twisted Sister cover) (with Dee Snider)
 15. I Wanna Rock (Twisted Sister cover) (with Dee Snider)
 16. Highway to Hell (AC/DC cover) (with Dee Snider + ending with all Vocalists)

Cryptopsy (WET stage)

Hierna was het tijd voor Cryptopsy en wat technisch gezien een beetje een rommelig optreden was (teveel hoge tonen en een te droge bass), maar het was wel lekker brutaal. Het gitaarwerk liet ook wat te wensen na, maar naarmate het optreden evolueerde beterde de muziek wel en werd het meer "Headbang-vriendelijk". Het geluid bleef echter heel het optreden redelijk slecht. De pinched harmonic en solo's komen wel zeer goed door en de muzikale intermezzo's tussen de liedjes zijn zeer passend bij de stijl en dragen bij aan het de sfeer van het optreden en naar het einde toe leek het geluid toch iets beter.

 

Ook maakten we nog een sightseeing rondje in Wackinger Village, zie hier wat foto's:

Morgoth (Wet stage)

Tijdens optredens van Bloodbath en Cannibal Corpse probeert Morgoth met een vette show de tent te vullen. Deze Duitsers brengen ons harde, niet cliché black/death metal, met mooie kansen voor moshpits. De tempowisselingen zijn zeer goed uitgewerkt en de show on stage zelf kan misschien saai zijn voor sommigen, maar past perfect bij de sfeer van de band (no bullshit either). Ze durven ook een black'n'roll (of death'nroll) kantje te laten zien.

Sabaton (Black Stage)

De Zweden van Sabaton kondigen voor hun optreden aan dat ze op deze editie van Wacken opnames maken voor een live-dvd. Met een enthousiast optreden en een uitbundig publiek maken ze de weide voor de mainstage hun powergevulde battle-arena. De helft van het optreden krijgen we nummers te horen van het recentste album Heroes, verder aangevuld met de vaste Sabaton-hits. In plaats van "Gott Mit uns" krijgen we een aangepaste versie in de vorm van "Noch Ein Bier", en dat leek de meeste mensen in het publiek wel te smaken. 

Al zijn er veel pogingen tot grappige intermezzo's, geleid door frontman Joakim Brodén, het komt een beetje gemaakt over en de onderbrekingen die daardoor tussen de nummers plaatsvinden duren wat te lang. De week erna op Alcatraz in Kortrijk kwamen we erachter waarom het zo ingestudeerd over kwam: alle grapjes en dingen die zogezegd 'per ongeluk' waren, kwamen nog eens precies op de zelfde manier terug en waren dus inderdaad keihard ingestudeerd!

Desondanks hebben wij ons kapotgeamuseerd en ook wat gelachen met een volledig veld Duitsers dat meezingt over het verzet van België tegen Duitsland. Met een JägerMonster (Monster Energy met Jägermeister) in de hand en de mogelijkheid tot wat dansjes in de modder was dit voor ons toch priceless amusement! 

 

Setlist:

Intro: The Final Countdown (Europe song)

Intro: The March to War

 1. Ghost Division
 2. To Hell and Back
 3. Carolus Rex
 4. No Bullets Fly
 5. Resist and Bite
 6. Far from the Fame
 7. Panzerkampf
 8. Gott mit uns (Noch ein Bier)
 9. The Art of War
 10. Soldier of 3 Armies
 11. Swedish Pagans
 12. Screaming Eagles
  Encore:
 13. Night Witches
 14. Primo Victoria
 15. Metal Crüe
  Outro: Dead Soldier's Waltz /
  Masters of the World

Judas Priest (True Metal Stage)

Net als op Hellfest brengt Judas Priest weer een geweldige show, en het lijkt zelfs beter! Ze staan dan ook bovenaan op de affiche en met een lange set van een uur en 3 kwartier kunnen onze geliefde Britten zich naar hartelust uitleven. Hierbij brachten ze dan ook een mooie lichtshow en wat vuurwerk, en het belangrijkste natuurlijk: een goede setlist met recente nummers en populaire meezingers. Rob Halford zweept het publiek vakkundig op en Richie Faulkner stormt heen en weer over het podium, waardoor hun enthousiasme alleen maar nog meer inwerkt op het publiek en de rest van de band. Deze Painkiller van een band raast over het Wacken-land en wij zijn meer dan tevreden. Na al die jaren nog steeds in vorm, go Priest!

Setlist:

Intro: War Pigs (Black Sabbath song)

Intro: Battle Cry

 1. Dragonaut
 2. Metal Gods
 3. Devil's Child
 4. Victim of Changes
 5. Halls of Valhalla
 6. Turbo Lover
 7. Redeemer of Souls
 8. Beyond the Realms of Death
 9. Jawbreaker
 10. Breaking the Law
 11. Hell Bent for Leather
  ‚ÄčEncore:
  The Hellion
 12. Electric Eye
 13. You've Got Another Thing Comin'
  Encore 2:
 14. Painkiller
 15. Living After Midnight
 16. Outro: Beginning of the End

Obituary (WET Stage)

Time for some gory fun! Obituary is een fenomeen. Er zijn niet veel bands die op dit niveau blijven presteren en er telkens een memorabel moment van kunnen maken. Een goede mix van oude parels en nieuwer werk. Hoogtepunt van de set was toch wel "Inked in Blood". Wat een stomper van een lied!

Setlist:

 1. Redneck Stomp
 2. Centuries of Lies
 3. Visions in My Head
 4. Intoxicated
 5. Bloodsoaked
 6. 'Til Death
 7. Don't Care
 8. Back to One
 9. Violence
 10. Inked in Blood
 11. Slowly We Rot

Blood Red Throne (Headbangers Stage)

Wacken loopt zo stilaan ten einde. Jullie reporters hebben pijn aan de voetjes en zijn doodop. Perfecte setting dus om naar de tent te gaan voor een stevige set Death Metal uit Noorwegen. Blood Red Throne stond zo scherp als een mes. Toegegeven, de muziek stond iets te luid en de tent maar halfvol. Toch hebben we ons rijkelijk geamuseerd. De mensen die zijn komen opdagen werden niet teleurgesteld. Een ultieme doorbraak zal er niet meer inzitten voor Blood Red Throne, maar laat ons vooral hopen dat ze wel nog meerdere kansen krijgen op de grotere festivals in Europa.

Shining (WET Stage)

Tijd om depressief Wacken af te sluiten, just the way we like it! Shining was de waardige afsluiter van de WET-stage en de tent van Wacken dit jaar. Vrolijk wordt je niet van de muziek en maar goed ook. Het werd een stevige set met het beste van het beste van deze band. Enige minpunt en toch wel een domper was dat ze tijdens het laatste nummer moesten stoppen omdat de gordijnen al dicht gingen. Zeer getreurd waren we echter niet toen het gedaan was. De vermoeidheid was ons zwaar in zijn greep aan het nemen en voldaan konden terug richting onze tent. Dit allemaal met de demonische lach van Kvarforth in gedachten! Deze band zal je altijd achtervolgen.

 

 


Setlist:

 1. Vilseledda barnasjälars hemvist
 2. Yttligare ett steg närmare total jävla utfrysning
 3. Vilja & Dröm
 4. Människa o'avskyvärda människa
 5. Ohm (Sommar med Siv) (Seigmen cover)
 6. Låt oss ta allt från varandra
 7. For the God Below (Song was interrupted halfway through and show was ended)

 

Subway to Sally + Outro (True Metal Stage)

Hierna pikken we nog een stukje Subway To Sally mee die de Mainstages en de Wacken-2015 editie afsluiten. Populair bij de Duitsers en deze band trekt ook nog heel wat volk zo laat op de avond. Zo zie je maar weer dat Wacken altijd goed doet met Duitse bands uit wat alternatievere genres, want heel het Duitse deel van Wacken staat aan de Mainstages verzameld en gaat uit zijn dak.

Enkele seconden na dit optreden is de weide echter al erg leeggedruppeld en merken we dat de weersomstandigheden er voor iedereen dit jaar toch wat teveel aan waren. Damn, Wacken 2015 is nu echt gedaan! Teleurgesteld springen we nog wat rond op een lege Mainstage-weide en kijken we naar de Outro, waar niet veel nuttige informatie meer in kwam. Dit herinnerden we ons toch anders van vorig jaar, wanneer er op dit moment nog een dik feestje aan de gang was.

 

Setlist:

 1. Warte, Warte
 2. Schwarze Seide
 3. Wenn Engel hassen
 4. Grausame Schwester
 5. Arme Ellen Schmitt
 6. Das Schwarze Meer
 7. Kleid aus Rosen
 8. Falscher Heiland
 9. Sieben
 10. Tanz auf dem Vulkan
 11. Veitstanz
 12. Julia und die Räuber

P8028722

Zelfs met alle miserabele weersomstandigheden zagen we overal het volledige weekend toch veel lachende gezichten en hebben we al gezien dat veel mensen toch terug willen komen naar Wacken, waardoor het toch weer een succes was. De organisatie en verantwoordelijken Thomas Jensen en Holger Hübner hebben er alles aan gedaan om deze editie toch zo comfortabel mogelijk te maken, en we moeten zeggen: good job, want dat moet écht niet makkelijk zijn geweest. Hun visie en optimisme werken aanstekelijk en zullen ook zorgen voor verdere epische edities. Daarnaast chapeau voor alle fans die alles toch maar doorstaan hebben en met het geweldige enthousiasme door de modder bleven ploeteren. Ookal is Wacken Open Air gigantisch en soms wat overdonderend, en zijn die Duitsers toch maar een speciaal volkje, iedereen is er steeds lief voor elkaar en klaar voor een feestje. And we'll always have beer and mead! Rain or Shine!

Uiteindelijk hebben we ondanks de modder, kou en regen toch een hele fijne editie van Wacken achter de rug en na een laatste drankje in de VIP/Press Area nemen we tevreden de shuttle-bus terug naar de camping. Na een comateuze nachtrust vertrekken we met mooi weer, en wat file rond Hamburg, terug naar ons geliefde Gent.

It's always sunny in the end!

Meer foto's van Wacken Open Air vind je op onze Facebook pagina (give us a like while you're at it).

Wacken 2016: de kaarten zijn uitverkocht! Ook wordt al duidelijk dat het artwork, de merch en bandjes in 2016 groen zullen zijn, en het ziet er al goed uit!
Wacken Open Air 2016 zal weer plaatsvinden in de eerste week van augustus, zijnde 04/08 tot 06/08, waarbij je normaal gezien op 01/08 al de camping op kunt.

Voor meer info (ook over de tickets) zie de website en de Facebook pagina van Wacken.


Geschreven door: Ilse, Bernd, Wrok