Wacken 2015 - DAG 2


VRIJDAG 31/07/2015

"After the Rain, Comes the Mud"

GOOODMORNING WACKEN!!

Angstig stappen we vanaf de camping naar het festivalterrein om te zien hoe dat er inmiddels bij ligt. Als we aan de pers-camping buiten komen merken we dat de shuttle-bus weer rijdt, dus we maken hier blij gebruik van. We hadden echter niet verwacht dat we een hele de-tour maakten en helemaal door de hoofdstraat reden om vervolgens aan de normale ingang afgezet te worden... een ingang waar je na een paar meter verzuipt in de modder. Glibberend struikelen we dus door een paar honderd meter aan modder en proberen we de plekken waar je knie-diep inzakt te vermijden... Makkelijker gezegd dan gedaan. Ilse klampt angstvallig haar camera vast en we proberen allemaal er zo goed mogelijk door te komen, gelukkig hadden we - zoals andere reporters - geen vele kilo's en duizenden euro's aan materiaal mee te slepen. Enfin, goeie grap dit, en een goed begin van de dag, maar we zijn er weer geraakt, maar missen hierdoor wel een feestje met Ensiferum op de True Metal Stage. Ondanks de modder is Thor ons vandaag wat gunstiger gezind, warmt het terrein langzaam op door de zon, en wordt het iets beter begaanbaar naarmate de dag vordert. 

11828771 10206015526059805 6943848835447999335 n 1
P7318413
Devin vandenberghe
11791933 10206045053637976 5350023934179106918 o

Sepultura (Black Stage)

30 jaar Sepultura! Dat moet gevierd worden! De manier waarop werd zowel door ons als door de rest van het publiek enorm gesmaakt. Elk album werd in chronologische volgorde aangeraakt en tot groot jolijt van de fans voegden ze er nog toppers zoals "Policia" en "Orgasmatron" aan toe (toch weer die covers!). Sommige mensen vonden het jammer dat alle hitjes natuurlijk vooraan in de set zaten maar jullie reviewers vonden dit alvast een verfrissend concept.

Setlist:

 1. Troops of Doom
 2. From the Past Comes the Storms
 3. Inner Self
 4. Arise
 5. Refuse/Resist
 6. Roots Bloody Roots
 7. Choke
 8. Convicted in Life
 9. Kairos
 10. Orgasmatron (Motörhead cover)
 11. The Vatican
 12. Polícia (Titãs cover)

Kvelertak (True Metal Stage)

Evolutie van metalmuziek, daar gaat het vaak over op GRIMMnights en andere metalfeestjes. Een toonvoorbeeld van deze vernieuwing kan Kvelertak wel genoemd worden; Met een mix van groove, punk, blackmetal en ordinaire rock vormen ze band waar een heel breed publiek zijn gading kan in vinden. Nu ze de grootste podia al een tijdje hebben veroverd en ze nu nog enkel moeten blijven bevestigen, hebben de fans gekregen wat ze wouden.

Setlist:

 1. Kvelertak
 2. Nekroskop
 3. Evig Vandrar
 4. Blodtørst
 5. Undertro
 6. Ulvetid
 7. Fossegrim
 8. Offernatt
 9. Månelyst
 10. Bruane Brenn
 11. Mjød

At The Gates (Black Stage)

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd; At The Gates is volledig terug, met een sterke (doch standaard) set. Op sommige momenten was het wel iets te luid en moesten we meer naar achter gaan. Het viel ons weer op dat de overlap tussen de Party en Black stage ervoor zorgt dat een deel van de muziekfans niet optimaal kan geniet van een optreden als je in die regio van het terrein staat (wat soms wel het makkelijkst is door de grote menigte en vele modderpoelen).

Setlist:

Intro: El Altar del Dios Desconocido

 1. Death and the Labyrinth
 2. Slaughter of the Soul
 3. Cold
 4. At War With Reality
 5. Terminal Spirit Disease
 6. The Circular Ruins
 7. Under a Serpent Sun
 8. Heroes and Tombs
 9. World of Lies
  City of Mirrors
 10. Suicide Nation
 11. Nausea
 12. Kingdom Gone
 13. The Book of Sand (The Abomination)
 14. Blinded by Fear

Persconferenties

Hierna is het tijd voor 2 persconferenties; de ene over de film 25 years W:O:A, en de andere van Trans Siberian Orchestra en Savatage.

25 jaar WOA: Online relase in september 2015 via netflix.

TSO + Savatage: Om dit optreden te organiseren waren 2000 hotelkamers en nog eens 100+ man personeel nodig. Ze hebben alles in de regen moeten opbouwen, en door de wind opnieuw moeten beginnen. Door het slechte weer hebben ze het materiaal pas kunnen testen op de show zelf. Ook op de luchthaven was er al 3 uur vertraging. JFK heeft vluchten omgeleid zodat de bands de vlucht toch konden halen. Paul vertelde ons over vertrouwen onder metalheads en Jon zei ons "i feel like i just gave birth to two main stages".

De toekomst kan nog optredens brengen, maar er staat nog niets op de agenda. Er is wel een nieuw TSO album in herfst 2015. Na deze informatie over het optreden en de toekomst van de bands volgde een filmpje met facts van TSO, eigenlijk een filmpje met verkoopscijfers, over hoeveel geld ermee gemoeid gaat. Dit was een beetje vreemd en kwam ook redelijk egocentrisch en arrogant over.

Onder de tonen van Queensrÿche banen we ons een weg naar de Bullhead City Circus voor het volgende optreden op de WET Stage.

P7318421

Anaal Natrakh (WET Stage)

Anaal Natrakh miste een gitarist door problemen bij Norwegian Airlines, en ook het geluid zat niet echt goed. Het was niet duidelijk of dit kwam door de gitarist die miste of een ander probleem. De band heeft ondanks de problemen toch een set kunnen brengen zoals we van ze gewend zijn, al was het wel veel minder black dan op cd (meer brutaal, zelfs "core-y"). De teksten tussen de muziek waren een beetje te jaren 90 "shock value" achtig, met langgerekte waarschuwingen over hoe de wereld naar de klote gaat. En hoewel er waarheid in zit, en het mensen aan het denken kan zetten, was het in deze uitgebreidheid niet echt zo passend op een optreden op Wacken. Ze brachten een punk mentaliteit, maar wel volwassener dan het cliché.

Setlist:

 1. Forging Towards the Sunset
 2. Between Shit and Piss We Are Born
 3. The Joystream
 4. Of Fire, and Fucking Pigs
 5. Idol
 6. Do Not Speak

Thyrfing (Headbangers Stage)

Dit was de beste show op Wacken 2015 tot nu toe, ook door de afwisseling van de rest. Het was dan ook vreemd dat er zo weinig volk in de tent stond. Het optreden was meeslepend en hard tegelijk, met stevige riffs en melodische intermezzo's. Er heerste een epische sfeer, die soms ook extra opkwam met een clean female operastem in de mix. De band leeft zich duidelijk in in de muziek, en een optreden van Thyrfing is volgens ons dan ook een echte aanrader.

 

Setlist:

 1. Mot Helgrind
 2. The Voyager
 3. Griftefrid
 4. Sweoland Conqueror
 5. Veners förfall
 6. Digerdöden
 7. Storms of Asgard
 8. Kaos återkomst

Death Angel (WET Stage)

Hierna volgden in dezelfde tent, maar op het aangrenzende podium, de Bay Area thrashers van Death Angel. Aangezien onze benen wat moe waren van het slepen door de modder, hebben we de helft van dit optreden wel van buiten de tent bekeken, omdat daar overdekte picknicktafels stonden; zalig! Ondanks onze benen die moe waren en de afstand van het optreden knalde Death Angel de tent uit met een heftige show, en konden we er dus nog duidelijk van meegenieten.

Dream Theater (True Metal Stage)

Op het scherm op de Movie Field was tegelijk Dream Theater aan het spelen, en aangezien dat scherm juist naast onze zitplaatsen geplaatst was, konden we ook dit optreden voor een deel meevolgen. Vanaf onze epic rustplaatsen zagen we de epische prog metal het mainstage-veld overspoelen. Een geweldig indrukwekkend optreden, al laat de zang het soms wat afweten, maar dit kan ook liggen aan het feit dat zanger James LaBrie wat ziek is geweest.

 

Setlist:

Intro: False Awakening Suite

 1. Afterlife
 2. Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper
 3. Burning My Soul
 4. The Spirit Carries On
 5. As I Am
 6. Panic Attack
 7. Constant Motion
 8. Bridges in the Sky
 9. Behind the Veil

Black Label Society (Black Stage)

Het eeuwig tourende BLS kwam op Wacken een te verwachten prestatie leveren. Het oneindige solowerk van virtuoos Wylde kan vele Duitsers laten genieten, maar voor ons blijft het zwakke punt van deze band het stemgeluid van onze vriend Zakk. Het lijkt er soms op dat hij er om doet (laat ons hopen van niet). De enige opmerking die we na dit optreden konden maken was: "Cv he? Gaan we ne mede drinken?" Maar laat ons eerlijk zijn, meer moet dat niet zijn op een open air festival.

Setlist:

Intro: Whole Lotta Sabbath ‚Äč(Wax Audio song)

 1. The Beginning... At Last
 2. Funeral Bell
 3. Bleed for Me
 4. Heart of Darkness
 5. Suicide Messiah
 6. My Dying Time
 7. Damn the Flood
 8. Guitar Solo
 9. Godspeed Hell Bound
 10. In This River
 11. The Blessed Hellride
 12. Concrete Jungle
 13. Stillborn

Samael (WET Stage)

Net zoals op Hellfest was dit het slotstuk van de Ceremony of Opposites-tour. De harde black schijven van weleer kwamen goed tot hun recht in de tent. Wel leuk om te zien dat deze band veel aan zijn uiterlijk doet. We geloven dat elk optreden van deze band een andere look heeft door de kleding, make-up en haarstijl van de band. Soms zijn het de details die het hem doen! Goeie bal Samael!

Setlist: "Ceremony of the Opposites"

Intro

 1. Black Trip
 2. Celebration of the Fourth
 3. Son of Earth
 4. Till We Meet Again
 5. Mask of the Red Death
 6. Baphomet's Throne
 7. Flagellation
 8. Crown
 9. To Our Martyrs
 10. Ceremony of Opposites
 11. The Truth Is Marching On

Drescher (Beer Garden)

De soundcheck was leutig, maar een beetje slordig. We begonnen al schrik te krijgen voor het geluid. De interactie met het publiek tijdens de soundcheck bracht de sfeer er echter al goed in. De band begon het optreden met "Dresch Quetschn", en gaat nog verder met een variatie aan toffe nummers, met grappige zever tussen de liedjes door. Ze spelen ook een cover van "Amadeus", en geven duidelijk alles op dit optreden. De damp kwam zelfs van de geschoren hoofden af. Ze lachten met hun eigen merchandise terwijl ze het probeerden aan de man te brengen, wat leidde tot hilarische taferelen. Hierna werden we nog verrast door een Oostenrijkse cover van "Ace Of Spades", en "First Blood" deed de hele Beergarden daveren. Een van onze ontdekkingen van op Wacken 2015!

Zie ook ons kennismakingsinterview met deze prettig gestoorde mannen.

In Flames (True Metal Stage)

Helaas moeten we zeggen dat dit optreden van In Flames voor ons over het algemeen teleurstellend was. De zanger was niet in vorm en naast de lyrics of andere lyrics zingen maakte dat niet beter. Het contrast met het optreden op Hellfest, waar ze een geweldig optreden neerzetten, was ENORM! Het was een coole lichtshow, maar als je naam In Flames is en je staat op W:O:A, gebruik dan volgens ons meer pyrotechnics!! Er was een tweestrijd en we merkten aan de setlist dat de band duidelijk gevangen zit tussen het publiek van de oude fans die de klassiekers (en die stijl willen) en hun jongere fans. Wij missen alvast de oude melodic death metal die deze Zweden zo goed kunnen brengen. Bekijk het hier zelf:

Setlist:

 1. Only for the Weak
 2. Everything's Gone
 3. Bullet Ride
 4. Where the Dead Ships Dwell
 5. Paralyzed
 6. Alias
 7. Deliver Us
 8. Cloud Connected
 9. Drifter
 10. The Chosen Pessimist
 11. The Quiet Place
 12. Delight and Angers
 13. Rusted Nail
 14. The Mirror's Truth
 15. Take This Life
 16. My Sweet Shadow

My Dying Bride (WET Stage)

Deze Britten brachten een doom/death metal set die meeslepend was tot op het bot. Ook qua sound was het volgens ons het beste op Wacken 2015 tot nu toe, het klonk zelfs hetzelfde als op de CD. De frontman is compleet van de wereld on stage en gaat er volledig voor. Eigenlijk was dit optreden net zoals verwacht, in zeer positieve zin. Wel was er verbazingwekkend weinig volk! "She's The Dark" & "Let Loose The Swans" vormen beide de hoogtepunten van de set en voor ons was dit een perfecte afsluiter van een drukke dag. Moe maar voldaan druipen we af naar onze tent.

 

Meer foto's van Wacken Open Air vind je op onze Facebook pagina (give us a like while you're at it).

Geschreven door: Ilse, Bernd, Wrok

Setlist:

 1. Your River
 2. A Kiss to Remember
 3. Catherine Blake
 4. Turn Loose the Swans
 5. She Is the Dark
 6. The Cry of Mankind
 7. The Thrash of Naked Limbs
 8. God is Alone