Hellfest 2015 - Dag 3

Hellfest2015 logo

ZONDAG 21 JUNI

Op onze derde dag in Hell smelten we weer uit onze tent en begeven we ons snel naar het festivalterrein om in de koele tenten van de Altar en Temple te gaan staan. Red Fang staat elke keer op onze planning, maar hebben we helaas weer gemist. We beginnen ons af te vragen wat het toch is met ons en die band missen. Anyway, we gingen alsnog opgewekt op weg naar ons eerste optreden van de dag.

Heb je de vorige reviews gemist? Klik hier verder voor de reviews van Dag 0 / Dag 1 / Dag 2.

Dark Tranquillity

Na de fantastische passage op Graspop vorig jaar keken we er erg naar uit om deze band terug aan het werk te zien. De set was korter en op het hoofpodium komen ze toch wel minder over dan in een donkere marquee. Ondanks dit feit hebben ze toch het volk meegekregen en ervoor gezorgd dat de wei aan het meezingen was. De zanger zelf is ook een sympathiek figuur. Het geluid zelf was ook weer minder en na 3 nummers een gepast plekje te zoeken op de wei, konden we bakken in de zon en genieten van de muziek. Die Zweden doen dat goed!

Setlist:

 1. The Science of Noise 
 2. The Silence in Between 
 3. Terminus (Where Death Is Most Alive) 
 4. The Wonders at Your Feet 
 5. Through Smudged Lenses 
 6. State of Trust 
 7. ThereIn 
 8. Misery's Crown 

Khold

Hierna konden we ons weer veilig wegsteken in onze donkere grot van de Altar en Temple. Dit maal voor Khold, een Noorse black metal band die we eigenlijk nog niet echt kenden. Ze hebben blijkbaar al getourd met o.a. Behemoth en Satyricon, en wauw, wat een show gaven deze Noren weg. Een strakke, intense set, that's how we like it. We besloten alvast dat we op Wacken terug een show van deze mannen mee zouden pikken. Jammer genoeg is er geen Livestream, maar bekijk vooral de foto's hieronder voor een idee van hoe de show was:

Khold grimmgent ilsebosch 015
Khold grimmgent ilsebosch 007

Exodus

Voor Exodus waagden we ons aan de Mainstages, waar we in de vlakke zon, maar met een karaf frisse wijn, konden genieten van een thrash feestje. Ondanks een knallende set, waren er al veel mensen aan het crashen of zonnebaden in de warme zon.

Setlist:

 1. Black 13 
 2. Blood In, Blood Out 
 3. Children of a Worthless God 
 4. Raining Blood (Slayer cover)
 5. Blacklist 
 6. Body Harvest 
 7. Bonded by Blood 
 8. The Toxic Waltz 
 9. Strike of the Beast 
Ambiance grimmgent ilsebosch 030
P6217585

Morgoth Livestream

Morgoth zal na deze zomer een succesvolle tour achter de rug hebben. Met passages op Hellfest, Wacken en Summerbreeze krijgen ze zeker de mogelijkheid een schare fans bij te maken. Wijzelf houden van de vettige sound die deze band kan voortbrengen en nummer zoals Snakestate en God is Evil zijn nummers die meer draaitijd verdienen. Het optreden zelf was echter door geluidproblemen niet fantastisch. Gewoon een leuk optreden om mee te pikken in de schaduw op een zonovergoten dag.

Setlist:

 1. Ungod (Snippet only)
 2. Sold Baptism 
 3. Under the Surface 
 4. Body Count 
 5. Snakestate 
 6. Burnt Identity 
 7. God Is Evil 
 8. Resistance 
 9. Traitor 
 10. Nemesis 
 11. Isolated 

Alestorm Livestream

Wat een feestje was het weer met onze favoriete piraten. Blijkbaar dacht heel Hellfest er zo over, want de tent stond niet alleen belachelijk vol, de hoeveelheid publiek ging achter de tent nog 2x verder. Opblaashaaien en crowdsurfers vlogen blij in het rond (en kwamen zelfs van buiten, achter de tent), en ook wij mochten genieten van menig moshpit. Dansen, en om de dorst te lessen gooiden we er ook wat Captain Morgan tegenaan. Christopher zou trots op ons zijn geweest. De setlist bestond voor de Alestorm-fans alleen maar uit hitjes, en met het nieuwe nummer Drink ging echt iedereen uit zijn dak.

Ilse wilde nog naar voor om in de fotopit foto's te nemen, maar het was gewoon onmogelijk om aan de fotopit te geraken. Met de camera stevig tegen het lichaam aangedrukt een poging gewaagd met te crowdsurfen naar voor, maar de eerste 3 nummers, en dus ook de kans op foto's, waren al gedaan. Helaas! Hierbij wel een sfeerfoto inclusief opblaashaai. Op deze warme zomermiddag liet Alestorm een uitzinnig maar ook een (door de moshpits en het dansen) vermoeid publiek achter.

Zie hier ook voor ons interview met Elliot.

Setlist:

 1. Intro
 2. Walk the Plank 
 3. The Sunk'n Norwegian 
 4. Shipwrecked 
 5. Magnetic North 
 6. That Famous Ol' Spiced 
 7. Nancy the Tavern Wench 
 8. Keelhauled 
 9. Rumpelkombo 
 10. 1741 (The Battle of Cartagena) 
 11. Drink 
 12. Rum 
 13. Outro: Questing Upon the Poop Deck 
P6217790

Cannibal Corpse

The Altar zag er weer gezellig uit met de komst van Cannibal Corpse. Hun populariteit blijft toch nog steeds teren op de nummer waar ze mee zijn doorgebroken. Het optreden zelf was eigenlijk gewoon standaard. De blastbeats vliegen je immers om de oren en de lage frequenties van de zang van corpsegrinder waren tot heinde en ver te horen. Goed maar niet overdonderend.

Setlist:

 1. Scourge of Iron 
 2. Demented Aggression 
 3. Evisceration Plague 
 4. Stripped, Raped and Strangled 
 5. Kill or Become 
 6. Sadistic Embodiment 
 7. Icepick Lobotomy 
 8. I Cum Blood 
 9. Make Them Suffer 
 10. A Skull Full of Maggots 
 11. Hammer Smashed Face 
 12. Devoured by Vermin 

Samael Livestream

Samael brach een ode van hun album “Ceremony of Opposites”. Hoewel de recentere fans van deze band wel eens raar opgekeken zullen hebben is voor oude rotten, die de black metal roots van deze band ook wisten te smaken, een leuke verfrissing. Ook postief aan deze band is dat elke tour die ze doen heel anders is dan de vorige. In de 4 keer dat we Samael gezien hebben is er niet 1 optreden dat lijkt op het andere. Zo houdt de band het voor zichzelf en vooral voor de fans interessant.

Setlist: "Ceremony of Opposites"

 1. Intro
 2. Black Trip 
 3. Celebration of the Fourth 
 4. Son of Earth 
 5. Till We Meet Again 
 6. Mask of the Red Death 
 7. Baphomet's Throne 
 8. Flagellation 
 9. Crown 
 10. To Our Martyrs 
 11. Ceremony of Opposites 
 12. Rain 
 13. The Ones Who Came Before 
 14. The Truth Is Marching On 
 15. My Saviour 
101

At the GatesLivestream

De melodic Death metallers van de Zweedse formatie At The Gates zijn nu toch al een tijdje terug op zwier en dat zal de metalscene geweten hebben. Veel tralala en promo rond hun terugkeer, maar het enthousiasme dat in band zit is zeer aanstekelijk. Een ware slaughter of the soul was het niet. Maar niet getreurd er was nog meer dan genoeg te zien op Hellfest.

Setlist:

 1. El Altar del Dios Desconocido 
 2. Death and the Labyrinth 
 3. Slaughter of the Soul 
 4. Cold 
 5. At War With Reality 
 6. Terminal Spirit Disease 
 7. The Circular Ruins 
 8. Under a Serpent Sun 
 9. Heroes and Tombs 
 10. World of Lies (with Marco Aro)
 11. City of Mirrors 
 12. Suicide Nation 
 13. Nausea 
 14. Kingdom Gone 
 15. The Book of Sand (The Abomination) 
  Encore:
 16. Blinded by Fear 

In Flames Livestream

In tegenstelling tot op Wacken gaf In Flames op Hellfest een geweldige show weg. Wellicht lag onze voorkeur voor de show op Hellfest ook aan de setlist, waarbij er minder nieuwe nummers waren. Een vet feestje, en met een opener als Only for the Weak sprong iedereen gretig mee. We hoorden verschillende klassiekers en de sfeer op de overvolle weide was geweldig. Iedereen zong luidkeels mee en ondanks de kou die er insloop op dit uur kon In Flames iedereen warm maken.

 1. Only for the Weak 
 2. Everything's Gone 
 3. Bullet Ride 
 4. Where the Dead Ships Dwell 
 5. Paralyzed 
 6. Deliver Us 
 7. Cloud Connected 
 8. Drifter 
 9. The Quiet Place 
 10. Delight and Angers 
 11. The Mirror's Truth 
 12. Take This Life 
 13. My Sweet Shadow 

Triptykon - Livestream

Hierna was het tijd voor Triptykon in de Temple. Deze Zwitserse band speelde weer de nodige covers van Celtic Frost, de vorige band van Thomas Gabriel Fischer. Hij brengt op deze manier, samen met de rest van de band, een intense set voor zijn nieuwe project. The Temple stond goed vol op dit late uur, en ondanks de kou buiten was er een intieme en warme sfeer.

Setlist:

 1. Procreation (Of the Wicked) (Celtic Frost cover)
 2. Tree Of Suffocating Souls 
 3. Circle of the Tyrants (Celtic Frost cover)
 4. Goetia 
 5. Altar of Deceit 
 6. The Usurper (Celtic Frost cover)
 7. The Prolonging 

Arch EnemyLivestream

Zoals altijd, en zoals te zien op de Livestream, zette Arch Enemy weer een stevige set neer. Alissa zorgt nog altijd voor een wervelwind en doet menig hart sneller slaan. Ook showt deze frontvrouw af en toe haar Canadese roots, en spreekt ze af en toe een woordje Frans om de fans op te zwepen. In een overvolle tent gaat niet alleen de frontrow uit zijn dak. Een hele strakke set en sterke afsluiter van de 2015-shows in de Altar.

 1. Khaos Overture 
 2. Yesterday Is Dead and Gone 
 3. Burning Angel 
 4. War Eternal 
 5. Ravenous 
 6. Stolen Life 
 7. You Will Know My Name 
 8. My Apocalypse 
 9. As the Pages Burn 
 10. Dead Eyes See No Future 
 11. Avalanche 
 12. No Gods, No Masters 
 13. Nemesis 

Korn - Livestream

Korn is een band die (als zovele namen op deze affiche) steeds weer een topprestatie levert op het podium en een massa hits ten berde kan brengen. Deze keer hebben ze echter een andere aanpak gehad. Deze tour stond in teken van het self-titled debuutalbum. Munky gaf eerder duiding bij deze keuze: “You can tell we were just kids and we were developing, uncovering and polishing a sound that we didn’t know was going to take off so much. A lot of other bands — guys in bands come up to me now. Young bands say, ‘You’ve inspired us.'” Wij vonden het alvast een geslaagde opzet en het is fijn om meer bands te zien die een album in plaats van enkel de hits te zien brengen, zeker voor de metalheads die nu al een tijdje meedraaien en het oude recept beugezien zijn.

Setlist:

 1. Intro: Korn
 2. Blind 
 3. Ball Tongue (with snippets of "It Takes… more )
 4. Need To (with "Alive" chorus as second chorus)
 5. Clown (restarted due to technical problems)
 6. Divine 
 7. Faget 
 8. Shoots and Ladders 
 9. Predictable 
 10. Fake 
 11. Lies 
 12. Helmet in the Bush 
 13. Daddy 
  Encore:
 14. Falling Away From Me 
 15. Freak on a Leash 

In ExtremoLivestream

In Extremo is zo een band die iedereen eens gezien moet hebben ongeacht het feit dat je de muziek, de sfeer of de taal niet goed vindt. Het is een cultureel symbool dat zowel de Duitse als voor een groot stuk de Europese cultuur in hun muziek steekt. Hoewel je zou denken dat de Duitse band niet zo populair zou zijn in Frankrijk, is er toch nog veel volk op het late uur komen opdagen. 13 onweerstaanbare nummers kregen we te horen. Een volks feestje waar gedanst kan woorden. Ook is dit zeker een aanrader voor de metalkoppeltjes onder ons. Nummers zoals Rasend Herz en Küss Mich doen toch altijd de oogjes fonkelen.

Setlist:

 1. Requiem 
 2. Frei zu sein 
 3. Zigeunerskat 
 4. Vollmond 
 5. Feuertaufe 
 6. Herr Mannelig 
 7. Erdbeermund 
 8. Liam 
 9. Himmel und Hölle 
 10. Unsichtbar 
 11. Sängerkrieg 
 12. Rasend Herz 
 13. Küss mich 
 14. Ai Vis Lo Lop 

Heb je de vorige reviews gemist? Klik hier verder voor de reviews van Dag 0 / Dag 1 / Dag 2.

 

Geschreven door: Ilse en Bernd