Hellfest 2015 - Dag 2

Hellfest2015 logo

ZATERDAG 20 JUNI

Na een goede nachtrust starten we onze dag met een ontbijtje in de goddelijke schaduw van onze tent, en gaan we weer op weg naar het festivalterrein voor een nieuwe, zonnig hete, dag in Hell

Heb je de vorige reviews gemist? Zie hier voor de Algemene Review en die van Dag 1.

Over heet gesproken, als eerste band stonden voor ons de Butcher Babies op het programma.

Nog heel vroeg op de dag, maar het terrein voor Mainstage 1 was al zeer volgevuld. Dit met een publiek dat vast niet alleen voor hun talent kwam, maar ook kwam zien of ze misschien weer enkel tape op hun borsten droegen als kleding. We moeten zeggen, het enige wat wij van andere mensen op voorhand hoorden over deze Babies ging meestal ook over hun uiterlijk. Wij waren dan ook blij verrast toen we hoorden wat deze band neer kon zetten en de crowd ging wild! Welke precieze redenen de enorme massa crowdsurfers had om zo snel mogelijk naar voren te komen weten we natuurlijk niet, maar we zagen en hoorden wel dat het goed was! De rest van de band legde een stevige ondergrond voor de geweldige show van de frontvrouwen. Dus: toch niet zomaar een stel pretty faces, maar wel degelijk een sterke band met metalen ballen.

Benieuwd wat ze er muzikaal van af brengen? Bekijk hiernaast de video, waarbij je natuurlijk ook van het uiterlijk kunt genieten.

Setlist:

1. The Cleansing
2. The Mirror Never Lies
3. Goliath
4. Jesus Needs More Babies for His War Machine
5. Mr. Slowdeath
6. Monster's Ball
7. Magnolia Blvd.

Infestus

Deze Duitse black metal band heeft in 2014 een 4e langspeler uitgebracht met Debemur Morti Productions en dit heeft hen geen windeieren gelegd. Ondanks het feit dat er niet echt veel volk was komen opdagen hebben ze toch kunnen overtuigen, met een sterke sound en meeslepende arrangementen. Op de beperkte tijd dat ze mochten spelen kregen we 6 nummers door de oren geboord. Zeker een band om in de gaten te houden. HOpelijk gaan ze niet als Winterfylleth in de vergeetput na een succesvolle zomer.

Setlist:

1. A Dying Dream
2. Down Spiral Depersonification
3. Spiegel der Seele
4. Torn Observer
5. Willinglessly Anticipating Death
6. Der Blick Hinaus

Ghost Brigade

Melodische doom metal met een moderne twist. Zo zou ik deze band omschrijven. Ik zal de passage die deze band enkele jaren geleden op graspop heeft gedaan niet snel vergeten. Hoewel ik de laatste telg van deze band (IV - One With The Storm) nog niet in de platenkast heb liggen, ben ik altijd zwaar onder de indruk van hun muziek. Het optreden op Hellfest zelf was echter niet echt overtuigend. De band straalde te weinig uit op het podium en het geluid was op sommige delen van het terrein niet echt om aan te horen. Na een derde verplaatsing hadden we dan toch een goed plekje gevonden en konden we de rest van de set goed smaken. Nu vond ik het wel spijtig dat ze op de mainstage terecht zijn gekomen. Doom is geen genre om in het midden van de dag op een zonovergoten weide te zetten. Volgende keer beter!

Interview Ensiferum

Hierna was het tijd om wat uit te rusten en ons voor te bereiden op ons interview met Sami van Ensiferum.

Dus, na de nodige afkoeling met wat wijn in de schaduw van de bomen in de VIP, probeerden we de Franse persverantwoordelijke in de Pers-tent uit te leggen dat we een interview hadden. Na wat geblader, gebrabbel en moeilijke gezichtsuitdrukkingen werden we dan toch in de richting van één van de interview-ruimtes gewezen, waar Sami al zat te wachten. Het was een heel leuk gesprek, Sami is echt vriendelijk en een awesome kerel. Ook ziet hij er wat liever uit dan op het podium (zie foto's 2e slider). Voor de rest van de foto's van Ensiferum: zie hier iets verder bij het verslag van het optreden.

Het interview komt nog online, stay tuned! Wat we wel al kunnen verklappen is dat een sticker van GRIMM nu meereist met Ensiferum op Sami's basscase. Awesome!

P6207239 1

Na een awesome interview konden we weer verderkijken naar wat optredens.

Aah Finntroll, wat een feestje was dat weer. Na een aantal foto's getrokken te hebben van deze blijkbaar ridiculously photogenic mannen, dook ik terug de crowd in om wat te dansen. Deze Finnen hamerden de trollen door onze oren en deden ons stuiteren op onze benen. Naast de klassiekers is ook Blodsvept inmiddels al een vast feestnummer geworden. Wij konden in ieder geval niet stil blijven staan, en wat kunnen we er verder nog over zeggen dan dat het een geweldig optreden was. En als we zo om ons heen keken naar de overvolle tent en verder, waren we niet de enigen die dit dachten.

Kijk zelf maar: Livestream 

Setlist:

1. Vinfärd
2. Manniskopesten
3. Mordminnen
4. Solsagan
5. Nattföd
6. När Jättar Marschera
7. Skogsdotter
8. Häxbrygd
9. Jaktens Tid
10. Blodsvept
11. Trollhammaren
12. Under Bergets Rot

CoffinsLivestream

Extreme metal uit Japan. Deze keer geen mangafiguren vanuit het Oosten, maar grimmige death metal met doom invloeden. Een droog optreden dat toch goed in de smaak viel. Luister vooral naar de power die deze mannen naar voren kunnen brengen. Niet slecht, maar meer kunnen we er niet over zeggen. 

Ensiferum kwam From Afar met een March of War, zag, en speelde hun Victory songs bij het overwinnen van The Temple. Met hun (one man) Army gingen ze de strijd aan door te beginnen met 3 nummers van deze nieuwe CD, en ze speelden de tent plat met een sterke, energieke set. Een paar hits, maar voor ons misten er toch een paar, om weer af te sluiten met Two of Spades van de nieuwe CD. Een sterk optreden, maar door de nieuwe nummers helaas geen Iron, Into Battle of Victory Song.

 - Livestream

Setlist:

1. Intro: March of War
2. Axe of Judgement
3. Heathen Horde
4. Twilight Tavern
5. Treacherous Gods
6. Warrior Without a War
7. Ahti
8. Lai Lai Hei
9. From Afar
10. Burning Leaves
11. Two of Spades

ZZ Top

Enorm veel sfeer tijdens het optreden van deze legendarische band. Dusty Hill en Billy Gibbons zjin de baardige rakkers die het hele terrein aan het dansen en zingen krijgen. Sterke blues rock met een serieuze baardgroei. Volgens de meeste reviewers stonden ze veel te vroeg geprogrammeerd, maar dat vonden wij juist perfect uitkomen. Het voelde als een relatief rustig moment voor de storm, maar de hele weide was mee. Wel was de setlist redelijk kort voor een band die al sinds 1969 actief is.

Setlist:

1. Intro: Got Me Under Pressure
2. Waitin' for the Bus
3. Jesus Just Left Chicago
4. Gimme All Your Lovin'
5. Pincushion
6. I Gotsta Get Paid
7. Foxy Lady (The Jimi Hendrix Experience Cover)
8. Chartreuse
9. Sharp Dressed Man
10. Legs
11. La Grange / Sloppy Drunk Jam
12. Tush

Faith No More

--- had precies alle bloemenwinkels van half Frankrijk leeggekocht om hun podium mee op te vullen. Door deze bloemenzee en de witte outfits vielen deze oude rockers toch een beetje uit de toon op dit feest van Hell & Metal. Bizar. Maar met een nieuw album na ál die jaren zijn ze terug van weggeweest. De nummers van Sol Invictus blazen wat nieuw leven in de setlist en maken dat Faith No More nog steeds rockt, waarbij de nummers perfect aansluiten met de hits in de rest van de set. De show was dan ook wat we konden verwachten en vermaakte een goed gevulde weide. 

Livestream 

Setlist:

1. Motherfucker
2. Be Aggressive
3. Caffeine
4. Evidence
5. Epic
6. Black Friday
7. Everything's Ruined
8. Midlife Crisis (Boz Scaggs "Lowdown" breakdown)
9. The Gentle Art of Making Enemies
10. Easy (Commodores cover)
11. Seperation Anxiety
12. Cuckoo for Caca
13. Matador
14. Ashes to Ashes
15. Superhero
16. Encore: Cone of Shame
17. Encore: We Care a Lot
18. Encore: This Guy's in Love With You (Burt Bacharach cover)

Ozirith.com

Mayhem

Zoals eerder aangegeven is extremere muziek op Hellfest iets populairder dan op andere festivals, maar Mayhem lokte minder volk dan we verwacht hadden. Toegegeven, de band is iets bekender wegens hun activiteiten buiten het podium, maar de show was er niet minder op. Heel donkere lichtshow met agressieve black metal. Vooral naar het einde van de show werden de klassiekers op het publiek losgelaten om een ultieme Mayhem ervaring te krijgen. Nummers als "Freezing Moon", "De Mysteriis Dom Sathanas" en "Pure Fucking Armageddon" raasden als kogels door het hoofd. Een goede passage van dit Noorse powerhouse.

Setlist:

1. Silvester Anfang
2. Deathcrush
3. Symbols of Bloodswords
4. To Daimonion (Part 1)
5. My Death
6. Carnage
7. Chainsaw Gutsfuck
8. Freezing Moon
9. De Mysteriis Dom Sathanas
10. Pure Fucking Armageddon
11. Outro: I Put a Spell on You (Screamin'Jay Hawkins song)

Vuurwerk 

Er was een lege ruimte op de Running Order, waar blijkbaar vuurwerk stond ingepland voor de 10-jarige verjaardag van Hellfest. En we moeten wel zeggen, dit is echt het mooiste vuurwerk geweest dat we ooit al hebben gezien, inclusief een Hellfest-logo waaruit nog extra vuur kwam. Plus het was mooi gesynchroniseerd op de tonen van onder andere AC/DC en Queen, ... Hiernaast vind je er een filmpje van, en wij zouden zeggen: uitkijken tot het einde!

Na dit vuurfeestje was de dag nog zeker niet gedaan, want er staan ons nog een paar bands te wachten op de line-up!

 

 

ObituaryLivestream

Nog zo'n rots in de branding: Obituary is officieel sinds '88 (en met een rustpauze) één van de grootste death metal bands van het Amerikaanse continent en hun invloed is daardoor ook navenant. Hun laatste album "Inked in Blood" doet het meer dan goed op de CD-markt en daarom krijgen we ook een vette show voorgeschoteld van 14 nummers. John Tardy zijn rollende rotte stem slaagt er telkens in om de haren op onze nek en armen te laten rechtkomen. Eindigen deden ze zoals verwacht met hun ultieme hit: Slowly We Rot.

Setlist:

1. Redneck Stomp
2. Centuries of Lies
3. Visions in My Head
4. Infected
5. Intoxicated
6. Bloodsoaked
7. 'Til Death
8. Don't Care
9. Violence
10. Back to One
11. Dead Silence
12. Back on Top
13. Inked in Blood
14. Slowly We Rot

Triggerfinger

Jepla, weeral Belgen op Hellfest. Gaat het dan toch de goede kant op met de muziek in Belgie? Triggerfinger stond maar liefst als headliner in The Valley. Veel volk was er niet en enkele Belgen kwamen hun steun betuigen. Niet verbazend natuurlijk want laat ons eerlijk zijn: Triggerfinger op Hellfest? Ruben, Paul en Mario maakten er alvast het beste van en kwamen ook wat promo maken voor hun laatste album "By Absence of the Sun". Ongetwijfeld één van de beste exportproducten van België op de markt, maar beter voor een publiek dat iets minder metalminded is.

ScorpionsLivestream

Duitsland en heavy metal zijn als een goede laag schuim op een versgetapte pint. Het één kan niet zonder het andere. In Frankrijk daarentegen is er ook veel volk voor deze krauts komen opdraven. Het geluid was echter nite van de partij. Verschillende malen viel de muziek weg en dus ook ons enthousiasme. In vergelijking met hun optreden op Graspop een hele tijd terug waren we niet meer te overtuigen. De zang was flauw en soms naast de toon... Geloof andere reviewers niet te snel als ze zeggen dat dit kick-ass of legendarisch was, want wij verwachtten er veel meer van. Van de 18 nummers die ze naar voren brachten zijn er niet veel die ons echt meekregen. De encore van "Still Loving You" en "Rock You Like a Hurricane" maakte wel iets goed, maar de nasmaak van een potentieel super optreden dat niet lukte was even te bitter 

Setlist: 

1. Going Out with a Bang
2. Make It Real
3. The Zoo
4. Coast to Coast
5. Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train (70's medley)
6. We Built This House
7. Delicate dance
8. Always Somewhere / Eye of the Storm / Send Me an Angel (acoustic medley)
9. Wind of Change
10. Big City Nights
11. Dynamite 
12. In the Line of Fire
13. Kottak Attack (Drum Solo)
14. Crazy World
15. Rock 'n' Roll Band
16. Blackout
17. Encore: Still Loving You
18. Encore: Rock You Like a Hurricane

VenomLivestream 

Oh fuckyeah hier hadden we zin in! Eindelijk. En wat voelde het speciaal om foto's te trekken vanuit de fotopit, op nog geen meter afstand van deze helden. Als Black Metal goden, en grondleggers van bijna alle extreme metal konden ze op geen betere plaats optreden dan in The Temple op Hellfest! Nog geen seconden na het begin laten ze de hell-honden op ons los, met de gekende demonische basslijnen, waarop een diepduister eargasm volgt. Zoals op de foto's te zien is gaat Cronos volledig in het optreden op, met de nodige gezichtsuitdrukkingen, en geeft zo na al die jaren nog steeds een geweldige show weg, waarbij de crowd tot uitzinnigheid wordt gedreven.

Waar we al weinig pyrotechnics hadden gezien misten deze wel ook bij Venom. Was er toch een probleem met de pyrotechnics op Hellfest? Cronos vermeldde zelf dat ze het zelf ook niet ok vonden, maar dat er een rare regeling was waardoor het niet mogelijk was om alles te regelen... Maar hoewel dit een mooie extra was geweest, was dit optreden zelf al goed genoeg.

We twijfelden sowieso niet meer aan waarom deze grondleggers een inspiratie vormden voor zoveel bands en toch miste er nog iets... Iets met een album/nummer dat een volledig nieuw subgenre inspireerde en stichtte... En dan werd er toch nog afgesloten met Black Metal, overgaand in Witching Hour, een perfecte afsluiter van een geweldige set in Hell. 

Lay down your soul to the gods rock 'n' roll!

Setlist:

1. Intro
2. Rise
3. Bloodlust
4. Die Hard
5. Long Haired Punks
6. Grinding Teeth
7. Buried Alive
8. The Evil One
9. Welcome to Hell
10. 1000 Days in Sodom
11. Countess Bathory
12. Warhead
13. Encore: Black Metal
14. Encore: Witching Hour

Hierna zijn we nog vertrokken om een stuk Marilyn Manson te zien, maar dat hadden we eerlijk gezegd beter niet gedaan. Het lukt Brian niet, het lijkt alsof hij de volledige set beu is en er komt geen sprankje passie vanaf. Een routinejob waar weinig leuks aan te zien of horen was. We zagen dit dan ook in de reactie op de weide, die van voor dat wij toekwamen eigenlijk al leegliep, en aan de reactie van het publiek die, zelfs na veelvuldige aanmoedigingen, wegbleef. Een stilte en awkwardness wanneer the Pale Emperor vraagt om BH's op het podium te gooien en er wederom geen reactie volgt. We weten nog steeds niet of het geluid nu weer uit was gevallen of dat gewoon iedereen, including the Emperor himself, met stomheid geslagen was. Hij doet nog een moeite voor The Beautiful People- als einde van zijn show, maar zelfs dat valt niet meer in de smaak. Bummer en dit voelt echt zielig. Een bleke imitatie van een Antichrist Superstar van Shock Rock. Helaas. 

Setlist: 

1. Intro: Requiem (Wolfgang Amadeus Mozart song)
2. Deep Six
3. Disposable Teens
4. mOBSCENE
5. No Reflection
6. Third Day of a Seven Day Binge
7. Sweet Dreams (Are Made of This) (Eurythmics cover)
8. Angel With the Scabbed Wings
9. Tourniquet
10. Rock Is Dead
11. The Dope Show
12. Antichrist Superstar
13. The Beautiful People

 

Aangezien dit een wat lame einde van de avond zou zijn, zetten we het feestje nog wat verder op de camping en met Concours de Caddies, waarbij de zatte elite van de camping op elkaar inramt met winkelwagentjes, en ja: dat is net zo chaotisch als het filmpje. 

Hierbij worden er in verschillende mate lichamelijke letsels veroorzaakt, maar aangezien het Rode Kruis ervan weet en erbij staat te lachen, zal het meestal wel goedkomen. Met de kregen ahoo ahoo racen ze de nacht door en als een security-dude het durft op te breken, breekt er een volledige hell los om de karretjes terug te krijgen "Libérez les caddies!"

 

Zie ook de Algemene Review, en die van Dag 1 en Dag 3.

Geschreven door: Ilse en Bernd