Header

Praag, altijd al bekend geweest om zijn duistere kanten, is een stad dat ook in de muziekwereld wat te bieden heeft. Grimm heeft hier enkele dagen doorgebracht om de stad een beetje te verkennen en haar locals te ontmoeten. Het lange verhaal kan kort samengevat worden: awesomeness all around! Voor zij die meer willen leren kennen, vind je hieronder een hele reportage over de stad zelf, met al haar bekende en minder bekende aspecten. Gaande van de klassieke culturele bezichtwaardigsheden zoals de Karelsbrug tot een kerk gevuld met beenderen. We laten jullie kennis maken met muziek die jullie misschien nog niet helemaal gekend is en geven je een lijstje van de bars waar je zeker en vast eens langs wilt gaan. Enjoy!

geschreven door: Wrok

Cityheader

Praag is een prachtige stad omwille van zoveel redenen, maar het is vooral in de late uren van de nacht dat de verlaten kleine straatjes magisch worden. Hoewel klein en overbevolkt van de toeristen overdag, is het niet moeilijk je in te beelden dat Machine Head hier een videoclip wou opnemen. 

Barsheader

Harleys Bar (Dhoulá 18, Praha)

Duidelijk gesponsored door Jack Daniëls, maar niet echt de moeite. In plaats van een rock bar zou ik het eerder een mini discotheek/danscafé à la Pi-Nuts of god weet wat voor andere Overpoort-toestanden je erbij kan benoemen zoals in Gent, maar dan met slechts licht betere muziek. Het hardste dat ik daar heb mogen aanhoren die avond was ACDC, wat eerder de uitzondering op de regel was aangezien mij meer Abba en Abba-achtige toestanden herinner.

Metalheads of bikers zal je er niet snel tegenkomen, hoewel de naam anders doet denken. Het was één van de weinige plaatsen die ik bezocht heb waar je wel veel locals tegen kwam, maar het was typisch dansvolk dat je in Gent in elk café zelf tegen komen kan, gepaard met de perverte oudere man die hoopt een eerstejaars studentje dronken genoeg te krijgen.

Een groot voordeel moet ook gezegd kunnen worden en daar waar in het merendeel van mensen die in de horeca werken verschrikkelijk onvriendelijk zijn, je hier niet alleen kon genieten van een lach en vriendelijk woord, maar van een hele show. De mensen achter de toog zijn ware entertainers en zijn hier niet schuw over. De focus ligt niet op bier, maar op cocktails waarvan het merendeel uiteraard gebasseerd is op hun grootste sponsor. Naar decoratie toe is het een mix van felle lichtjes en onderdelen van Harleys, dus op die manier snapt men de link met de naam dan weer wel. De prijscategorie voor uw simpel pintje is wel hoger dan wat je gewend bent.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik mij er echt niet kon terug vinden, waardoor na het één van de weinigen te zijn met bier in mijn hand, ik het na één van die bieren al voor gezien hield. Ik kan mij perfect inbeelden dat mensen zich hier kunnen amuseren, spijtig genoeg was ik er niet één van. Slechte muziek, irritante klanten en algemeen een sfeer die ik met elk vezeltje in mijn wezen tracht te ontwijken in Gent, laat staan dat ik ze op zoek op vakantie.

 

 

Harleysbar 1

 

 

 

 

Krcma1 1

Krčma U sedmi Švábů (Jánský vršek 241/14, Praha)

Deze middeleeuwse tent begint al vanaf de voordeur vol intrige. In dit geval betekend intrige de onzekerheid van zijn toegankelijkheid. De houten deuren laten enkel toe om via een klein raampje een gebrek aan verlichting te zien, tot je een kaarsje of twee ziet branden.

Eens binnen waan je jezelf onmiddellijk terug in de tijd. De muren zijn oud, de versiering authentiek en vol charme. De open haard, wapens, harnassen en gedroogd groen, allen dragen ze bij tot een huiselijke sfeer waar enkel een knar ontbreekt aan het plaatje.

Oude houten tafels en stoelen waren er bij de vleet, banken nog meer, maar de toog leek me verloren. Een verloren blik die blijkbaar zeer duidelijk was toen de barman Vladimir me aansprak. Na een korte introductie nam hij me mee naar het gesloten deel van het café. Zoals je op de foto’s wel zal merken, is dit de echte charme van dit etablissement. Hij vertelde me dat ze slechts 20 jaar bestonden en dat het gebouw (en alle rond omliggende) onderdeel waren van het oude kasteel waar helaas buiten de architectuur, amper nog iets van te bespeuren viel.

Men kan er ook eten, wat ik helaas niet heb kunnen uitproberen maar het bier daarintegen was goed. Ze veranderen hun speciaal bier om en met de twee maanden. Ik had de kans één van de laatste Kazbaks te proeven, een lichtgroen hoppig bier dat je best kan vergelijking met Duvel Tripel Hop.

Verder is er naast een goede sfeer en groen bier, elke vrijdag en zaterdagavond entertainment. Dit gaat van dansende vrouwen met dolken tot vuurspuwers en kan ook op voorhand aangevraagd worden voor groepen.

Kortom, als je je in het oude gedeelte bevindt, spring zeker binnen. Zet je aan de open haard, hoop dat het zwaard dat daar bengelt niet tegen je hoofd knalt en geniet van een beetje geschiedenis. Alle info vind je hier.

 

Krcma2 1

Krcma3 1

Krcma4 1

Krcma5 1

 

 

Nekropolis

Nekropolis (Velehradská 18, Praha)

De korte versie: best bar in Prague! Het is niet in het centrum en te voet zal je er een kleine drie kwartier over doen wat de terugweg iets moeilijker maakt aangezien het openbaar vervoer stopt om middernacht. Maar het is de moeite waard. Na een lange zoektocht vonden we in een woonwijk dat ene kleine lichtje waar de hoop simpel was: laat dit het wezen. Beetje onzeker de deur door naar een gang met treden naar beneden, gevolgd door een deur met daarachter wederom een gang met nog meer treden tot we uiteindelijk achter twee zwarte doekjes ons in de donkerrode omgeving bevonden genaamd Nekropolis.

Het interieur straalt simpelweg metal uit. De muren zijn donkerrood met een achteraan een representatie van de hel, met schedels overal. Pluchen ratten aan de toog, een volledig skelet met een extreem stylish zonnebril, zelfs de lampen zijn schedels. Ookal is het klein en moeilijk te vinden, café was vol (tot half twaalf aangezien iedereen zijn laatste metro wou halen). Iedereen kent er iedereen en het is duidelijk één grote vriendengroep.

Het eerste pintje was dus een beetje awkward, being that weird fellow who no one knew. Maar na wat kletsen met de cafébaas Michal (foto) en nog een biertje later, was het feest echt begonnen. Hij ontving ons met open armen, gaf onmiddellijk wat goodies mee en was enthousiast over zowat alles dat er zich afspeelde. Hij heeft de kroeg opgestart een tweetal jaar geleden en hoewel alles zeer open en chill leek, kon ik merken aan hem en de gasten dat er een kleine maar onschuldige vorm van rivaliteit is tussen Nekropolis en de andere metal tenten (Error die verder uit het stad ligt, waar het naar eigen mening echt de moeite niet waard is, en Hell Bells aan de totaal andere kant). Ik durf niet zeggen dat het echt zo is en het was zeker en vast niet een thema van de avond, echter een kleine indruk.

Vriendelijk is zacht uitgedrukt, de mensen komen direct naar je toe eens het ijs gebroken is en je kan haast niet meer je glazen uit elkaar houden. Bier, nog een ander soort bier, de ene al wat beter dan de andere (maar als Belg heb ik het recht hier kieskeurig in te zijn) en veel Medovina, hele lekkere mede waar er geen gebrek aan was! De shotjes passeerden met een zeer hoge frequentie, hoe later hoe hoger!

Het publiek is gevarieerd, van de folk metal liefhebber tot de goth die soms fluo bandjes wilt aandoen. Veel muzikanten komen er ook over de vloer, zoals een andere Michal van de band 7 Sins Of Surviving die me wist te vertellen dat er zoveel meer te beleven valt in de Praagse metalwereld dan ik ooit zal kunnen gedaan krijgen in mijn korte periode hier (wie weet komt er een deel twee?).

Ben je in Praag, mis deze bar niet! De cafébaas en tappers zijn extreem sociaal, iedereen is er open minded en je kan je onmiddellijk verdiepen in gesprekken met de locale tooghangers. De muziek is er misschien niet al te luid, maar dat geeft niet want de gesprekken zijn boeiend genoeg om daar geen gehoor aan te geven. Van muziek tot internationale politiek, de onderwerpen liepen net zo makkelijk uit de mond als de drank er in vloog.

Op hun facebookpagina vind je alle informatie om er eens langs te kunnen, alsmede ook hun juiste adres (het adres dat je in Google vinden kan is namelijk fout) en enkele extra foto's.

Nekropolis, you guys were awesome! I’ll be back!

Nekropolis2 1

Nekropolis3 1

Nekropolis4 1

 

Hard Rock Café Praha (Malé Námestí 143/2, Praha)

Sommigen delen mijn mening als het gaat over Hard Rock café's: schoon meubilair, maar techno of R&B horen niet echt thuis onder de naam Rock, laat staan Hard Rock. Het was dus met enige tegenzin dat ik doorheen het deurgat van de Praagse versie mijn weg baande naar een toch zeer indrukwekkend interieur. Laat mij onmiddelijk met de deur in huis vallen: uit alle etablissementen van deze keten, wind die van Praag toch wel de hoofdprijs, letterlijk! Het is niet voor niets dat Hard Rock Café Praha als drie jaar op rij zijn prijzen heeft behaald (zie foto). Ik zal hieronder trachten uitéén te zetten waarom deze zeker het bezoeken waard is.

De muziek is natuurlijk het belangrijkste en ik kan met mijn eigen oren bevestigen dat je hier niet persé het hardere werk zal horen, maar weten hoe commerieel deze keten wel niet is, was ik zeer aangenaam verrast onder meer Metallica, Kansas en Aerosmith te horen. Misschien niet al te verbazingwekkend, aangezien men in de gemiddelde bruine kroeg men al eens kan genieten van Linkin Park of Soulfly. 

Het café is gigantisch, drie verdiepen hoog met nog een extra platform daarboven, vaak behouden voor privé aangelegenheden. Natuurlijk is de grootste eye-catcher de gigantische luster in de vorm van een gitaar. Gigantische groot en hangende boven een U-vormige toog vlak voor het podium. Boven vind men het restaurant terug dat spijtig genoeg al gesloten was bij mijn late komst. Spijtig want ze beweerden de beste burgers van Praag te hebben en iedereen weet dat ik een goede hamburger niet kan laten liggen!

De gerant (foto) liet mij overal ronddolen om alle leuke decoraties te bezichtigen, waaronder de gitaar van ZZ Top of motor van Aerosmith. Ik heb er zoveel gezien en eens ik door de hele reeks foto's door ben zullen deze allemaal online komen te staan.

Kortom, spring zeker eens binnen om een andere Hard Rock Café ervaring op te doen dan dat we gewend zijn. Je betaald er misschien iets meer voor je bier, maar het loont de moeite!

 

 

Hrcp2

Hrcp3

Hrcp1

 

Rock Café (Národní 116/20, Praha)

Met iets hardere muziek maar met de minder harde naam laten we het Hard Rock café liggen voor het gewone Rock café. Niet de meest originele naam maar men kon hier wel onder meer van de Cavalera Conspiracy, Eluveitie en zelfs een Behemotje genieten wat het voorstel voor een namenruil niet onmiddelijk uit de geest haalt. Gevonden in een kleine gang onder een gigantisch verlicht LOUVRE, neemt men plaats in een toch zeer oranje interieur. De look is allesbehalve rock of metal maar de muziek gelukkig wel, spijtig genoeg was dat één van de weinige pluspunten van het hele gebeuren.

Bier is schappelijk geprijsd eens je zover bent gekomen om het te bestellen. Desondanks dat we in het centrum van de hoofdstad zitten, leek het alsof ze weigerden Engels te praten ookal konden ze het wel. De typische Tsjechische charme in de horeca die veelal de wenkbrauwen ophaalde, was gelukkig bij de meeste besproken café's acherwege. Bij het Rock Café was dit niet het geval en het zag er naar uit dat als je geen vaste klant was, een simpel praatje over het café of weet ik veel welk ander onderwerp niet gegund was. Daarom dat ik weinig kan vertellen over een etablissment waar veel potentieel in kon zitten. Achter het café is er een extra ruimte voor nog meer klanten te ontvangen, alsmede een zaal met podium onderaan een smeedijzeren trap. Het is makkelijk bereikbaar zowel te voet als met het openbaar vervoer maar tenzij er zich een optreden plaats vindt, raad ik je aan elders je bier te zoeken waar sfeer en charme wel hun plaats gevonden hebben.

Rockcafe1Rockcafe2

Shopsheader

Musicheader

Kutnahoraheader