Wacken 2015 Preview

Wacken 2015

De voorlopige running order staat online:
Hierbij onze preview van Wacken Open Air 2015!

Wij van GRIMM zijn weer heel benieuwd naar de komende editie van Wacken Open Air: het grootste metalfestival in Europa en dus een begrip in de metalcommunity. We kijken er al naar uit om weer naar het kleine, pitoreske dorpje Wacken te kunnen vertrekken. Een dorpje waar meer dan twee maal zoveel koeien wonen dan mensen en waarvan we dan ook de weides een tijdje overspoelen met 75 000 metalfans. Het festivalterrein is in totaal 220ha groot om deze massa fans op te vangen, omheind door 40km hekken. Deels zijn er (tot onze vreugde) échte toiletten, de rest moet men het met dixi’s doen. We hopen dit jaar op iets meer urinoirs zodat het wildplassen en de bijhorende stank ons wat gespaard blijven. Ook zijn we heel blij met de opvouwbare flesjes in de Full:Metal:Bag, aangezien dit vorig jaar toch echt wel fijn was. In het warme weer wat water bij je hebben om te drinken of gewoon over je hoofd te gieten is echt een groot voordeel! Verder zou Wacken natuurlijk Wacken niet zijn als het niet meer dan muziek was: je kan naar worstel-wedstrijden kijken, er zijn verschillende wedstrijden en randanimaties.

Wie zijn de gelukkigen met een ticket voor dit Sold-Out Festival en komen op 29/07 tot 02/08 met ons mee naar Wacken, DE? Zoals de meesten al weten - en vervloeken - was het festival dit keer al binnen de 12 uur uitverkocht. Sommige festivalgangers waren zelfs nog niet thuis aangekomen, want de ticketverkoop voor de volgende editie van Wacken begint al om 24u op de zondag van het festival. Was je te laat? Wees niet te triest, want de redactie van Grimm zal er zijn voor optredens en reviews met als missie iedereen die er niet bij kon zijn, toch ervan te laten genieten. Wil je toch (nog) eens naar dit immense festival in Noord-Duitsland? Wij raden aan om op zondagavond 02/08 al klaar te zitten voor de ticketverkoop voor Wacken 2016!

Maar nu eerst de editie van 2015: wat kunnen we verwachten?

Zoals altijd kunnen we al beginnen met feesten op de woensdag (29/07), met verschillende bands die de metal-battle in hun thuisland hebben gewonnen. Ook is er al het traditionele feestje met Mambo Kurt, die ons zal voorzien van feestnummers, Deutsche Schlagers en de nodige wtf-momentjes voor ons niet-Duitsers. Menig Duitser gaat volledig los, waar wij de vorige keer toch vreemd opkeken van de selectie van nummers, maar het is wel een grappig en leuk sfeertje.  Waar we natuurlijk deze woensdag ook al van kunnen genieten is de Wackinger Village met de verschillende acts, een geweldige sfeer en het beste eten van Wacken. Met in het midden als toog een Drakkar (vikingboot) waar je Wacken Mede en Blut (mede met kers) kunt kopen, rondlopende folkbandjes; waarrond mensen dansen en feesten, LARP, Folk-optredens en een heuse Biergarten. Rond al deze festiviteiten kun je verschillende standjes vinden met eten op authentieke wijze en verschillende randactiviteiten zoals bijl-werpen en vuurshows. Voor de fans van Karaoke kan ook nog tot in de vroege uurtjes bij de W:E:T Stage losgegaan worden, en kan je stem al de eerste uitdagingen van dit weekend aangaan. Ook kunnen we kiezen om de dag af te sluiten met the final countdown van Europe.

Vanaf donderdag kunnen we ook de mainstages - True Metal Stage & Black Stage - gaan bezoeken, voor bijvoorbeeld In Extremo, Rob Zombie en Savatage. Ook deze dag zijn er verschillende bands van de metal-battle te zien, alsook een paar coole acts op de W:E:T en Headbanger-stage. Voor de Karaoke-liefhebbers is er ook deze avond tijd voor een meezing-feestje bij de W:E:T Stage.

Vrijdag vliegen we er echt in met een volledige line-up op de mainstages en zal ook de Party-stage van start gaan, met o.a. Annihilator, Oomph! en Within Temptation. Op de Black en True Metal Stage kunnen we een mooie line-up terugvinden met om de dag te beginnen Epica op de Black Stage en Ensiferum op de True Metal Stage. Eigenlijk zouden we hier de hele dag wel kunnen vertoeven aangezien afwisselend verder gegaan wordt met SepulturaKvelertak, At The GatesQueensryche, Opeth, Dream Theater, Black Label Society en waarschijnlijk weer met een awesome lichtshow In FlamesMaar daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de bands in de W:E:T en Headbanger-stage, die ook zeker niet mis zijn. Met o.a. Anaal Nathrakh, Thyrfing, Death Angel, Samael en My Dying Bride geven deze stages in de grote tent afwisselend ook een grote concurrentie voor de mainstages.

En zaterdag kunnen we van deze heavy line-up zeker ook nog niet uitrusten, want we kunnen de dag beginnen met Kataklysm en gelijk daarna een feestje bouwen bij Powerwolf. Ook deze dag gaan er weer zware keuzes zijn, want de rest van de dag kunnen we genieten van o.a. Amorphis, Bloodbath, Sabaton, Judas Priest, Cannibal Corpse, Morgoth, Exumer, Obituary, Cradle of Filth, Shining en Subway to Sally. Zoals altijd wordt het festival hierna afgesloten met de Outro - waarbij we ook de aankondigingen krijgen voor de eerste bands van Wacken 2016.

RUNNING ORDER

Check de running-order hier
Er zijn al veel vervelende clashes gemeld en Wacken probeert hierop zeker te reageren door wat dingen aan te passen.
Deze running order is dus nog niet definitief, maar kan wel al een beeld geven van wat we kunnen verwachten.

HANDIGE INFO 

Daar het met goed weer heel stoffig kan zijn is het handig om iets van een maskertje te hebben om over je gezicht te doen. Dit jaar heeft Wacken daar ook voor gezorgd in de Full:Metal:Bag, maar je weet maar nooit of ze niet meer beschikbaar zijn, dus neem voor de zekerheid ook zelf iets mee om je gezicht te bedekken.
De Official Merch stands zijn vaak snel uitverkocht, waardoor het slim is aan het begin van het festival al om je Wacken T-shirt of andere merch te gaan.
De security is heel streng, inclusief fouilleren, en je moet hier, als je van de camping komt, zo'n 3 keer doorheen. Dingen meesmokkelen gaat met andere woorden niet zo makkelijk als op Graspop. Ook moet je oppassen met dingen zoals studs-riemen of armbanden en kogelriemen, die misschien niet meemogen naar het festivalterrein. Ook zijn er GEEN professionele camera's toegestaan, behalve met een photo-pass.
Er zijn standjes met vegetarisch eten.
Geen nood als je je oordopjes vergeten bent: gratis oordopjes zitten in de Full:Metal:Bag, ook kun je (betere) oordopjes kopen op het terrein.
Er zijn bankautomaten op het festivalterrein en in het dorp. 
Er worden sigaretten verkocht op het terrein, maar enkel American Spirit!! Voor andere merken kun je wel naar het dorp, maar het is daar wel altijd redelijk druk in de supermarkt waar je sigaretten kunt halen. So bring a stash or deal with it. 

FULL:METAL:BAG


Full Metal Bag

In de Full:Metal:Bag zien we ons geliefde opvouwbare waterflesje terug. Ook zijn er de oordopjes in een handig doosje en de vaste promo-inhoud van een patch, magneet, sticker, regenponcho, postkaart, balpen en een History Pass. Wat ons nu opvalt en waar we vorig jaar ook veel nood aan hadden is het stofmasker! AWESOME! Er was vorig jaar met het goede weer echt heel veel stof en je neus en longen zullen je dankbaar zijn om toch een maskertje te dragen, vooral in de moshpit, waar het stof metershoog opstuift.

CAMPING

De camping is gratis en ligt vlak naast het festivalterrein. De camping is gigantisch groot dus we raden aan om op tijd te komen, om te vermijden dat je heel lang moet stappen (of kruipen) naar je tent. Er is wel meer ruimte tussen de tenten dan op bijvoorbeeld Graspop, wat wel weer comfortabel is. Een leuk weetje is dat alle 'straten' van de camping speciale metalminded straatnamen hebben. Ook is er de mogelijkheid om al opgezette tenten te reserveren via 'Mein-Zelt-Steht-Schon'. Je kan vanaf woensdag de camping op met je ticket. Je bandje moet je nog halen bij de Ticket-Exchange naast de Bullhead City Circus. Hier krijg je ook je Full:Metal:Bag. Vraag hier zeker naar want soms vergeten ze het, en als het strookje voor de Bag van je ticket is gescheurd krijg je er geen meer!

Er is gratis drinkwater verkrijgbaar op de camping (alsook op bepaalde plaatsen op het festivalterrein), maar verwacht hier wel een lange wachtrij! Er zijn veel eetkraampjes, dus honger moet er zeker niet geleden worden. Qua sanitaire voorzieningen zijn er op de camping vooral Dixi's, en de douches zijn redelijk duur. Je kunt voor de douches apart betalen of een soort abonnement kopen.

Glazen flessen mogen niet meegenomen worden vanuit het dorp zelf, maar als je in de festival- of campingshop bijvoorbeeld Wacken Mede koopt, mag je dit wel meenemen naar je tent!

IPHONE EN ANDROID APP

Check onze vorige post over de Wacken-App 2015!

SFEER OPSNUIVEN

Outro Wacken 2014:

Trailer Wacken 2015:

Stay tuned voor ander nieuws!
En vergeet niet alvast de Wacken-Warmup Party in je agenda te zetten op 3 juli! Meer nieuws hierover en het facebook-event volgen nog.

Probeer nog hier en daar een ticket te bemachtigen als je kan, maar als dat niet lukt kun je hier na het festival terecht voor een review en foto's!
En als het je bevalt: ga alvast klaar zitten voor de korte periode van beschikbare tickets om er in 2016 wel bij te zijn!

Wacken Open Air 2015 vindt plaats van 29 juli tot 2 augustus. Voor meer info (ook over de ticketverkoop) zie de website van Wacken.


Geschreven door: Ilse

preview 2015 order running air open wacken