Fall Of Summer 2015

Fall of summer logoPreview van de 2e editie van Fall of Summer (FR).

Nu het herfstweer ons weer om de oren vliegt is het ook tijd voor de 2e editie van Fall Of Summer, een passende naam voor dit festival gezien de timing in het jaar. Hopelijk krijgen we op het festival zelf wel iets beter weer, want de afgelopen dagen was het toch niet al te best in ons België. Het deed ons zelfs een beetje aan de afgelopen editie van Wacken denken. Fall of Summer is gelegen aan het strand van het Franse Torcy (Seine et Marne / Ile de France), op 30 km van Parijs.

We waren dit festival toevallig online tegengekomen, en op Hellfest was er ook al veel rond te doen, aangezien we overal reclame zagen voor dit kleine en nieuwe festival. Zoals we ook op Hellfest al merkten: franse festivals houden wel van extremere genres, en dit festival laat dat nog maar eens zien. Vorig jaar was er ongeveer 2.000 man per dag en de organisatie liet al weten dat ze ook nog niet veel groter willen worden. Dit houdt ook in dat er geen lange rijen zijn. Over de vorige editie hebben we ook kunnen vinden dat het allemaal heel goed verlopen is, zelfs zo goed dat het bijna niet te geloven was dat het de eerste editie was van dit festival. Er zijn dan ook veel vrijwilligers en geluidstechniekers die ook in de crew zitten van Motocultor en Hellfest, wat wel helpt bij een vlotte organisatie. Het programmaboekje en alle andere informatie is, in tegenstelling tot Hellfest, die het daar wat moeilijk mee hebben, in het Frans én Engels. Voor degenen onder ons die wat minder goed Frans kunnen is dit dus ook positief.

Jetons zijn €1.25, waarbij je er 1tje moet neertellen voor een halve liter water, 2 voor frisdrank of 25cl Amstel bier (4 voor 50cl) en 3 voor energydrink, cider, of hypocras (mede). In de Black Dog bar kan er ook Heineken, Affligem en Edelweiss verkregen worden, aan 3 jetons voor 25cl en 5 jetons voor 50cl.
 
Op de menukaart voor het eten vinden we kaasplankjes, vleesplankjes, grill, pasta, frietjes, pannenkoeken, wraps, sandwiches en salades, waaronder verschillende vegetarische en vegan opties. Ook zijn er (glutenvrije) boekweit pannenkoeken. Voor elk wat wils, lijkt het. Wij zijn benieuwd, het ziet er in ieder geval goed uit!
 

Op de affiche vinden we ook elke dag een afterparty. Op vrijdag tot 3am, zaterdag "until Fall of Slumber". 

 

LINE-UP

fallofsummer

Vrijdag (€40): Mayhem, Destruction, Candlemass, Sabbat, Asphyx, Angel Witch, Destroyer 666, Grave, Gama Bomb, Endstille, Accuser, Putrid Offal, Barabbas.

Vrijdag kunnen we helaas niet gaan, omdat we een ander tof feestje hebben, namelijk onze openingsavond in Muziekcentrum Kinky Star! Maar toch gaan we een geweldige festivaldag missen. 

Barabbas is doom metal uit Frankrijk, met inspiratie vanuit Black Sabbath, Cathedral en Saint Vitus.

Putrid Offal is een death grind band die na een lange stop weer begonnen is met spelen. Fall Of Summer wordt hun eerste Franse festival.

Accuser is de eerste Duitse thrash metal band die zal spelen op Fall Of Summer. Ondanks een line-up en naamverandering tussen 1996 en 2008 blijven ze old school thrashen. 

Endstille brengt ons gewelddadige black metal, en sowieso een intense en brutale show. Wij hebben ze al gezien op Wacken 2014 en het was zeker de moeite!

Gama Bomb, thrash uit Ierland! Een keiharde revival van thrash, maar ook een nodige dosis fun op het podium. Ook brengen ze op 30 oktober een nieuw album uit. Een uitnodiging voor verschillende moshpits!

Grave wordt gevormd door Zweedse death metal veteranen die binnenkort hun 11e album zullen uitbrengen, waardoor ze op Fall Of Summer naast klassieke Zwedeath anthems misschien ook wel een paar exclusieve premieres zullen geven.

Destroyer 666, de naam zegt het zelf al, zullen Torcy komen vernietigen. We verwachten een oorlogsveld met stevige pits, waarbij deze thrash/black metal band het publiek ongetwijfeld zal kunnen opzwepen.

Angel Witch moeten we op Fall Of Summer missen, maar kunnen we wel zien op Black Out Bash III. Huzzah! Want deze NWOBHM band, opgericht in 1977, knalde in die tijd met een gelijknamig hit-album 'Angel Witch'. Na hun hereniging kwam in 2012 'As Above, So Below' uit, waarmee ze bewezen nog steeds mee te kunnen draaien.

Candlemass is altijd episch en we vinden het dan ook heel jammer dat we hier niet bij kunnen zijn. Gelukkig hebben we deze Zweden wel al vaker live gezien, en we kunnen deze geweldige doom metal band zeker aanraden! Life and death, every second, kneel thy majesty is present.

Asphyx is een Nederlandse death metal band die tegen een stootje kan. Ondanks verschillende splits zijn ze nog steeds niet te stoppen. 

Destruction is Duitse thrash en lid van de Teutonic Four. Sinds 1982 stormen ze al over de aardbol met hun stevige thrash metal. Na welgeteld 13 albums, komt er binnenkort zelfs nog een nieuw album aan. Let's get thrashed!

Mayhem speelde op Hellfest een paar maanden geleden al een goede en strakke set, een donkere lichtshow met agressieve black metal. Vooral naar het einde van de show werden de klassiekers op het publiek losgelaten om een ultieme Mayhem ervaring te krijgen. Meer van dat op Fall Of Summer? Wie weet!

Sabbat zal de eerste festivaldag afsluiten op de Blackwaters Stage. Met hun black thrash metal uit Japan hebben ze in de 30 jaar dat ze bezig zijn veel materiaal verzameld, en daarbij een speciale attitude en integriteit ontwikkeld. In 1984 zijn ze gestart als een Venom-coverband, maar zijn gaanderweg geëvolueerd naar een unieke mix van black, thrash en heavy metal. Hierbij valt de hoge aziatische stem van frontman Gezol ook op. Daar ze maar een paar shows per jaar spelen is dit hun eerste optreden in Frankrijk en de enige Europese show dit jaar, en geeft Fall Of Summer dus een unieke kans om dit speciale optreden mee te pakken.

-----------------

Zaterdag (€45): Abbath, Coroner, Ihsahn, Triptykon, Nile, Tsjuder, Razor, Suffocation, Satan, Supuration, Metalucifer, Haemorrhage, Hamferð, Temple of Baal, Skelethal.

Skelethal is een death metal band uit Frankrijk, gevormd in 2012. Het is ontstaan door 2 leden uit een thrash metal band. In 3 jaar hebben ze al 2 EPs en een compilatie uit, en al een mini-tour in de US gedaan.

Temple of Baal komt ook uit Frankrijk, en brengt black/death metal die vanuit de black metal steeds intenser evolueert. Ze hebben een eigen stijl met thrash-invloeden en death metal riffs waardoor er ons een gewelddadige show staat te wachten die het publiek in zijn greep belooft te nemen.

Hamferð kenden we al iets langer dankzij onze collega Dieter, ook wel bekend als DJMoth, en vindt zijn oorsprong op de Faroer Eilanden. Hoewel deze eilanden vooral bestaan uit schapen, en ze hier ook hun naam aan te danken hebben, laat deze doom metal band zien dat de Faroer Eilanden zeker meer hebben om trots op te zijn. Met een combinatie van grunts en cleane zang brengen ze ons een unieke show, waarmee ze in 2012 ook de Wacken Open Air metal battle hebben gewonnen en genomineerd zijn voor de Nordic Counsil's Music Price 2015.

Haemorrhage komt uit Spanje en speelt death metal/ goregrind, beïnvloed door Carcass en de algemene death metal scene in de late jaren '80.  

Metalucifer is heavy speed metal uit Japan, met dezelfde zanger als Sabbat. Geïnspireerd door de NWOBHM, spelen ze anthems over Heavy metal, waarbij we dat aan de songtitels al goed kunnen zien. Ook is dit festival de eerste keer dat ze in Frankrijk spelen.

Supuration geeft een progressieve kijk op doom death metal, en komt uit Frankrijk. De bandleden spelen ook gothy avant-garde metal in hun andere band S.U.P, wat minder een minder oldschool zijproject is. Verwacht je aan een optreden met heavy changing beats en klassieke death metal vocals.

Suffocation is death metal uit New York. Met een oorsprong in 1988, willen deze oude rotten nog eens aan de jongere generatie death metal bands laten zien hoe het moet.

Satan is Britse heavy metal, ontstaan in 1979, maar lukte het niet om mee te gaan met de NWOBHM, waardoor ze uit het oog verdwenen. De bandleden hebben nog in andere bands gespeeld, maar in 2011 zijn ze teruggekeerd in hun originele line-up en met een killer album 'Life Sentence'. Er wordt gezegd dat het een van de beste comebacks is van de jaren '00, dus dit willen we zeker niet missen.

Nile is de tweede Amerikaanse death metal band op de affiche, en speelt echte death metal die een stempel op het genre heeft gezet. Een must-see voor death metal fans, of je ze nu al gezien hebt of niet.

Razor brengt ons daarna thrash metal uit Canada. Oprichter en gitarist Dave Carlo maakt altijd een indruk met zijn out-of-control riffs. Door veel tegenslagen zijn ze niet zo bekend, maar ze zijn weer terug met als meeting-place: Fall Of Summer.

Triptykon is opgericht door Tom G. Warrior als reactie op het stoppen van zijn andere band Celtic Frost. De sound van Celtic Frost wordt hierbij behouden, en live worden er ook sommige nummers van Celtic Frost en Hellhammer gespeeld. Hiernaast brengt deze doom black metal band echter ook eigen nummers, die zeker voor een geweldige sfeer moeten zorgen.

Tsjuder brengt ons hierna dan weer echte black metal uit Noorwegen. Op een klassieke manier kunnen we genieten van corpsepaint, spikes en keiharde black metal songs. Met een Noorse wind zullen ze over Fall Of Summer razen en aangezien ze maar weinig shows spelen deze zomer, zullen we het waarschijnlijk niet snel vergeten.

Coroner is technische thrash die overgeraasd komt uit Zwitserland. Al vanaf 1983 brengen deze drie thrashers brutale en energieke nummers met complexe structuren. Ze noemen hun eigen genre ook wel "techno-thrash metal". Ook deze band heeft een lange stop gekend, maar vanaf het moment dat ze in 2011 weer op het podium stapten, was het duidelijk dat ze terug waren. De show op Fall Of Summer is de enige show die ze in 2015 in Europa spelen, dus een unieke kans voor unieke thrash.

Ihsahn uit Noorwegen is bekend van zijn werk met Emperor, waar hij al op 13-jarige leeftijd bij speelde. Toen hij 17 jaar werd heeft hij 'in the Nightside Eclipse' opgenomen, dat vaak tot een van de beste metal albums werd verkozen. Sindsdien is hij bezig met de extreme progressive (black) metal van zijn soloproject Ihsahn. Hierbij maakt hij een indrukwekkende combinatie van experimentele sounds en persoonlijke invloeden - hij neemt alles op de albums zelf op, met gastmuzikanten van o.a. Opeth en Leprous. We verwachten meegenomen te worden op een originele en hypnotische reis in duisterheid en genialiteit. 

Abbath stond al op de eerste editie van Fall Of Summer met zijn Motörhead coverband Bömber. En nu is hij, da de split van Immortal in maart, terug onder zijn eigen naam. Dit samen met King ov Hell (Godseed) op de basgitaar en Creature achter de drums. Ze brengen een nieuwe setlist, waaronder werk dat Abbath de afgelopen maanden heeft geschreven en Immortal covers. Wij zijn er alvast klaar voor en wachten ongeduldig op het optreden op zaterdag 4 september om 22u40 op de Blackwaters Stage!

RUNNING ORDER
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Running order fallofsummer 2015 01

 

FESTIVALTERREIN

Plan fall of summer

Fall Of Summer heeft 2 stages: Blackwaters en Sanctuary. Het terrein loopt iets omhoog, in een heuvel, waardoor beide podia goed te zien zijn. Er zijn bomen en een bos op het terrein dus schaduw is ook geen probleem. Het hoofdpodium zelf staat op een strand (zacht vallen id moshpit?), met daarachter een meer. De second stage staat op beton, daar zou je dus wat harder kunnen neerkomen.

's Avonds is er blijkbaar wel een gebrek aan licht, wat vooral op de camping en de toiletten lastig is. Ook was er vorig jaar, door het meer, een muggenplaag, dus anti-muggenspray kan eventueel een essentieel deel van je uitrusting zijn.

Er is echter ook een positieve kant aan het meer: want je kunt er in zwemmen. Het is wel afgesloten van het festivalterrein, maar via de parking kun je voor €3 binnen en een plonske zetten, van 10u - 19u. Als je niet te zat bent, that is. Anders laten ze je niet binnen.

10616079 1477677949154793 4330228997059311125 n

LOCATIE

Base régionale de loisirs de Vaires-Torcy
Route de Lagny
77200 Torcy
Frankrijk

Blijkbaar zijn er, net als bij Hellfest, niet veel bordjes oid als je ernaartoe rijdt, dus is het even zoeken.
Vanaf Parijs is het het best de A4 te nemen richting het Oosten, in de richting van Metz/Nancy (23km). Dan neem je de A104 in Noordelijke richting (Lagny) tot afrit 10: Vaires St. Thibault. Hierna zouden er bordjes moeten zijn met "Parc de Loisirs de Torcy" die je kunt volgen.

Route ld

Met de trein:

- Vanaf het station "Gare de l'Est" : Trein (Line P) van "Gare de l'Est" (Paris) naar "Vaires-Torcy" (18 min) (elke 30 min is er een trein). [ticket: 4.9€]
Dan kun je Bus 211 or 421 nemen van "Gare de Vaires Torcy" naar "Les Cantines" (5 min).

​- Vanaf het station "Châtelet"  : Trein (RER A), "Chatelet les Halles" (Paris) naar "Torcy" (30 min) (elke 5-10 min is er een trein). [ticket: 4.9€
Dan kun je Bus 211 nemen van "Gare de Torcy" naar "Les Cantines" (14 min).

CAMPING en TICKETS

De camping is gratis wanneer je een ticket hebt, is beveiligd en enkel voor festivalgangers. De camping gaat open op donderdag 3 september om 17u. De camping zelf is klein, maar er zijn genoeg toiletten en douches. Ook is er een bar die open gaat als het festivalterrein sluit, waardoor je 's nachts nog drank kunt halen. 'S ochtends is hier ook ontbijt te vinden.

Tickets zijn hier te koop.

 

REPORT 1e EDITIE (2014)
(Door 2 Guys 1 TV: evt. Engelse ondertiteling aanzetten)

 

Voor meer informatie kun je terecht op de websitefacebookpagina en het facebookevent van Fall Of Summer.
 

Geschreven door: Ilse

september summer fall press torcy parijs paris frankrijk france metal preview festival 2015