Hellfest 2015 Review

Hellfest reviewLees hieronder over onze ervaringen op Hellfest 2015.

REVIEW - DAG 0 / ALGEMEEN

#RoadToHell : Onze reis begon heel vroeg in de ochtend (of nacht) in Gent en voerde ons via Parijs door Frankrijk. Houd hiervoor - voor de Frankrijk-noobs onder ons - wel rekening met de péage. Je moet een paar keer stoppen voor een tolpoort, waarbij het handig is om een creditcard mee te hebben (wat ook in de winkels in Clisson handig blijkt!! Maestro pakken ze daar niet aan). Houd hiervan ook zeker je ticketje goed bij, want die moet je later in de volgende machine steken. 

LOCATIE

Na 8.5 uur reden we de Hellfest-parking op in Clisson. Dit echter niet zonder problemen. Na een vlotte reis naar Clisson hebben we daar nog een hele tijd rondgereden omdat we geen enkel bord zagen waarop Hellfest of een parking daarvan waren aangegeven. Hierop hebben we maar de GPS naar het opgegeven adres gevolgd, maar werden we steeds rondgeleid door de traffic-control van Hellfest, die totaal geen woord Engels spraken. We werden zelfs verteld dat we 'to the circle' moesten rijden. Uiteindelijk waren we wel al in de buurt en door zelf wat op te letten vonden we juist 50 meter van de parking wél een bordje waar het op stond, maar dat was natuurlijk een beetje laat.

Dit brengt ons op een heel belangrijk punt over Hellfest: communicatie. Het is heel handig als je Frans kunt spreken, want Engels zit er eigenlijk écht niet in. Als je vraagt of iemand Engels praat krijg je al een wazige blik terug met een twijfelende 'a liettle biet', waarna de conversatie meestal niet lang meer duurt. Ook vonden wij het heel jammer dat er niet zo goed gecommuniceerd werd over line-up changes en andere aankondigingen gingen eigenlijk ook aan ons voorbij. Zelfs in de pers-zone was het niet veel beter en bij ons interview met Ensiferum was het ook allemaal heel onduidelijk. Uiteindelijk waren ze wel allemaal heel vriendelijk, maar echt duidelijk is het dus niet.

10955630 10152797421017536 3396869024167627520 n

Zo was er ook de onduidelijkheid rond de nieuwe Cashless betaalkaarten. Wij kenden dit systeem al van op Metaldays in Slovenië, maar daar werkte het precies toch wat vlotter. De organisatie kreeg het niet echt voor elkaar om duidelijk uit te leggen hoe en waar de kaarten nu gebruikt moesten worden, waardoor hier veel misverstanden rond ontstonden. Veel mensen hadden al veel geld op hun kaart gezet, omdat ze dachten dat ze hier overal op het terrein mee konden betalen, maar dit was niet waar. Je kon met deze kaart enkel betalen bij de Hellfest-bars en Hellfest-snack. Bij alle andere (eet-)standjes moest je toch nog met cash betalen, en hier dus ook alsnog mee rondlopen. Niet echt handig dus want het idee van de Cashless was dachten wij om dit niet meer te moeten doen. Ook was het - als je niet zo vlot Frans praat - niet echt duidelijk hoeveel er steeds nog op je kaart stond, omdat het barpersoneel dat meestal in het snel frans naar je riep terwijl ze al wegliepen. Voor ons was dit dus de helft van de tijd een gokje en hopen dat er nog genoeg op stond!

De prijzen van de drank vielen heel goed mee. Een Hellfest-beker is 28cl en kost 1 euro per beker. Dit is geen borg, maar je koopt echt een beker. Af en toe krijg je wel een propere beker terug, maar soms vullen ze het gewoon in je eigen vuile beker bij. Over bijvullen gesproken: een volle beker frisdrank of bier (Kronenbourg) kost je 2.50 euro, en een volle beker wijn 4 euro. Voor een jug (150cl) betaal je 2 euro, en voor ze te vullen 13 euro voor bier en 20 euro voor wijn. Dus als je niet teveel bekers verliest of weggooit zijn de drankprijzen heel schappelijk, zeker voor een festival.

P6217659

Een positief puntje waren de lockers, die aan de Metalcorner stonden. Ze waren verkrijgbaar in 3 verschillende maten en hier kon je veilig je spullen opbergen. Een nadeel hiervan was wel dat je ze op voorhand op de website van de 'lock and rock' moest reserveren.

News lockers

De camping was uiteindelijk ook helemaal niet ver van de parking en de winkels en McDonald's. Met 5 á 10 minuutjes ben je al op de camping. Deze is gratis en ligt vlak naast het festivalterrein. Je mag vanaf donderdag om 2u 's middags de camping op met je ticket. Je krijgt dan direct je bandje, dus het enige wat je dan nog moet doen is je tent opzetten! Er is GEEN gratis water op de camping. Je moet een “water point” bandje kopen voor €6, waarmee je onbeperkt water kunt halen en douchen. Op het festivalterrein zelf zijn de "water points" wel gratis, en hier zijn wij eigenlijk wel mee toegekomen. Ook hadden we gewoon water gehaald in de winkel, aangezien die echt niet ver was. 

Om het terrein proper te houden krijg je als je aankomt 3 verschillend gekleurde vuilzakken, om te recyclen. Deze vuilzakken kun je dan inleveren als ze vol zijn. Hiermee kun je meedingen voor verschillende prijzen, waaronder VIPtickets voor het jaar erna. De fransen waren hiermee ook heel begaan, en we zagen heel veel mensen ijverig hun zooi opruimen. Ook kwamen er soms karretjes langs die de vuilzakken aan de 'weg' kwamen ophalen.

Een ander awesome punt op de camping en Metal Corner is de wc's. Dit waren geen Dixi's, maar hokjes gemaakt van karton. Hierin bleef het redelijk koel doorheen de warme dagen en ze stonken ook veel minder dan gewone Dixi's, mede dankzij het zaagsel wat erin werd gegooid. Er zat hier dan iemand achter die het af en toe leegschepte, de held. Ook was het wel verfrissend door de wind die er wat doorblies, haha. Op de camping is er meestal wel wc-papier voorzien, maar op het festivalterrein kun je beter zelf iets meehebben. Wel waren er op bepaalde plaatsen 'gewone' wc's.

Een heel groot voordeel (ook voor vegetariërs/mensen met een allergie) is dat je je eigen eten mag meenemen op het festivalterrein! Dit kan de kosten van een festival serieus drukken, het misschien iets gezonder maken, of je kunt gewoon snacks meenemen voor tijdens je drukke schema. Drinken/Drank, blikken en glas zijn wel verboden. Over eten gesproken: er is ook een vegetarisch standje, waar je ook glutenvrij eten kunt krijgen (rijstgerechten met groenten).

Vlakbij de ingang kun je ook je GSM laten opladen, maar daar staat vaak een enorme rij, en je GSM mag hier maar 30 minuten opladen, wat volgens ons niet heel veel zin had. Het is dus handig om hier rekening mee te houden en eventueel een extra batterij of een powerbank mee te nemen.

Er zijn bankautomaten op het festivalterrein en in het dorpje (Clisson). Voor een supermarkt/eten moet je sowieso naar Clisson, daar er geen te vinden is op het terrein zelf. Ook worden er GEEN sigaretten verkocht op het terrein, omdat dat in Frankrijk blijkbaar verboden is. Wel is de supermarkt echt heel groot en je kunt er bijna alles vinden wat je nodig hebt, eten meebrengen van huis is dus eigenlijk niet nodig. Ook kun je er blokken ijs kopen voor in een koelbox. De winkel is maar 5-10 minuten stappen van de camping dus dat is ook goed te doen, en er is ook een McDonald's voor de liefhebbers. Het bier in de supermarkt wordt wel vooral in glazen flesjes verkocht, wat ervoor zorgt dat er dus heel veel glas is op de camping, waar je wel wat voor moet uitkijken.

'S avonds hadden we op dag 0 al een feestje in de Metal-Corner, waar elke avond DJs draaien in de tent. Er waren deze eerste dag ook al een paar franse bands te zien, maar daar zijn we nog niet geraakt. Het was wel een leuk feestje, waar we ook al veel bekenden tegenkwamen.

Aan de Metal-Corner was ook de meetingplaats van de Hellfest Cult, waar wij helaas niet inmochten. Dit (en andere besloten plaatsen) was enkel voor de leden van de Hellfest Cult, waarvan je het lidmaatschap online kunt kopen in de merchshop van Hellfest. Hiervoor krijg je een box met goodies, er zijn verschillende meetings (in Frankrijk) en je mag dus op die bepaalde plaatsen op het festival chillen, waar verder niemand binnen mag. Verdere info kun je zien op de website maar volgens ons is het allemaal niet een geweldig voordeel als je niet in Frankrijk woont.

Na het eerste feestje kropen we voldaan in ons bedje voor een goede nachtrust om de volgende dag te beginnen aan de zotte line-up.

ARTWORK

P6196852P6217525

 

 

 

P6217495

 

 

 

 

 

 

 

P6217489

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WOW @ HELLFEST

P6217521P6217508

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO's

Meer foto’s van de artwork en impressies vind je hier, en van de bands hier.

 

HELLFEST 2016

11393133 10152880208472536 8696571004222029882 n

Op de Hell City Square konden er al een aantal tickets (early-bird, €149) gekocht worden voor Hellfest 2016, maar vanaf de minuut dat er mensen binnenkwamen zagen we al een gigantische rij vormen. Mensen stonden er zelfs met hun campingspullen al aan te schuiven voor een ticket voor volgend jaar. Na de eerste dag waren deze tickets dan ook al uitverkocht.

Hellfest 2016 vindt plaats van 17 tot 19 Juni 2016. Voor meer info (ook over de ticketverkoop) zie de website van Hellfest.
Hopelijk zien we jullie volgend jaar in Clisson!

 

Klik hieronder verder voor:

REVIEW Dag 1 en Festivalterrein

REVIEW Dag 2

REVIEW Dag 3

 

Geschreven door: Ilse & Bernd

grimm hellfest review 2015 festival event press vip bands roadtohell hellfestreport