Epic Metal Fest (22/11/2015)

Emf

Epic Metal Fest (22-11/2015)

Voor we naar Metal Meeting in Eindhoven kunnen, kregen we al een Nederlands voorproevertje met Epic Metal Fest, in het Klokgebouw in... je raadt het nooit... Eindhoven. First up mochten de heren van de Zweedse melodieuze deathmetalband Scar Symmetry de boel wakker schudden, afwisselend met grunts en clean vocals. De sfeer zat er al goed in, al was de zaal nog maar halfvol. Daarna mocht de Franse groovemetalband Dagoba aantreden. Metalheads die nog niet wakker waren, zouden nu niet langer de slaap kunnen vatten, maar toch het publiek bleef redelijk (verrassend?) kalm. Echter moet ik zeggen dat de zanger niet echt veel tijdsbesef had, want halverwege het optreden was hij al afscheid aan het nemen en naar het einde zei hij nog "Thank you and good night", het was iets na tweeën in de namiddag...

Next in line was Periphery, een  Amerikaanse progressive metalband met een vleugje djent. Het publiek kwam echter pas los bij Delain, de Nederlandse symfonische metal band met als frontvrouw Charlotte Wessels. Met een goed gevulde zaal gingen ze er stevig tegenaan en de ambiance zat er nu volledig in. Hun nieuwste bandlid, Merel Bechtold, bewees die avond dat ze zeker haar nieuwe positie als gitariste verdiende. Kortom: de toon was meteen gezet.

Toen was de eerste jarige er, de Amerikaanse industrial-metalband Fear Factory, die zijn 20 jarig bestaan vierde. De band had er echt geen probleem mee om zelf al bij het eerste nummer, Demanufacture, al half de zaal te doen meebrullen. Gevolgd met Dog Day Sunrise en Your Mistake deden ze er nog een schepje bovenop met covers van Head of David en Agnostic Front.

Moonspell mocht daarna zijn laaste optreden van de Breath of Extinct tour afsluiten. De Portugezen gaven er dan ook een heel vet optreden weg, met special guest Anne Van Giersbergen voor de vocals van het nummer Scorpion Flower. We zijn in Nederland, en natuurlijk mag zij hier niet aan ontbreken! Maar ook een respectvol moment trok alle aandacht, toen het nummer Alma Mater opgedragen werd aan de Fransen. De verlichting was zo gezet dat het tijdelijk de Franse vlag voorstelde. Als afsluiter gooiden ze er Full Moon Madness tegenaan, misschien niet ontoepasselijk.

Na wat mij enkel een logistieke nachtmerrie kan lijken kwam Eluveitie met alle (en dat is de moeite) muziekinstrumenten uit de kast. Het was een schitterend samenspel van snaar, fluit en zang. Visueel perfect voorgesteld in het syncroon headbangen overgaande naar de helikopter, met Inis Mona als een bom van een afsluiter.

De volgende jarige kwam er dan aan met 30 jaar Sepultura. Vreemd genoeg hadden ze iets meer moeite om de zaal in gang te krijgen, met een opvallend kalm midden bij het publiek terwijl de voor- en achterkant van dit gebeuren ten volste genoot. Zelf met een afsluiter als Roots kwam het niet tot een volksfeest.

Een probleem waar Epica zeker niet mee te kampen had. Met stevige gitaren, vuurwerk en de engelenstem van Simone Simons, kon het feest losbarsten. Ze vlogen er meteen in met The Second Stone. Het volk was tevreden met hun 2 uur durende optreden, het gaf iedereen terug leven en met toegiften als Sancta Terra, Unchaind Utopia en Concing To Oblivion was het hek hellemaal van de dam.

Daarmee was er een eind gekomen aan een het schitterende Epic Metalfest. Ik zeg alvast: tot volgend jaar! Check hieronder zeker en vast ook hun aftermovie!

geschreven door: Sengir