Blind Guardian (11-04/2015)

Blind Guardian

A journey beyond the red mirror.

Met het uit Israël afkomstige Orphaned Land als voorprogramma konden de we deze avond in de Trix niet beter inzetten. Kenmerkend aan de nummers van Orphaned Land zijn de Arabisch getinte invloeden in de muziek. Het openingsnummer All is one bewees direct wat deze mannen in hun mars hadden en ze waren niet van plan het publiek los te laten. Met opzwepende nummers zoals The simple man, Barakah, The kiss of Babylon en Let the truce be known bouwen de heren Israeli's op naar Brother, een nummer dat ze opdragen aan al hun Arabische fans die zich met ons verbonden voelen via de muziek, op die manier dragen de jongens ook een boodschap van verdraagzaamheid uit. Het iets zwaardere Birth of the three volgde het ietwat politiek getinte Brother op waarna ze met Sapari het publiek weer geheel opzweepten en ons bij wijze van spreken spontaan tot buikdansen uitnodigden om vervolgens vriendelijk uitgenodigd te worden op Noah's ark met Norra el Norra. Afsluiten werd gedaan met het krachtige Ornaments of gold gevolgd door de gebruikelijke selfie met het publiek.

En zo werd het tijd voor het hoofdgerecht: Blind Guardian.

Met The ninth wave als opener werden we we direct meegesleurd in de fantasiewereld die Blind Guardian zo kenmerkend neerzet. Dit is ook het eerste (maar zeker niet het laatste) nummer van Guardian's nieuwste studioplaat Beyond the red mirror. Met de aankondiging dat het optreden in Antwerpen werd opgenomen voor een live album werd Banished from Sanctuary ingezet en werd er een eerste keer massaal meegezongen door de aanwezigen. Na wat heen en weer gespeel tussen de band en het aanwezige publiek werden de kelen echt opengetrokken voor Nightfall. Blind Guardian had het publiek nu echt compleet in de hand en ze waren niet van plan los te laten tot het bittere einde. Nightfall werd opgevolgd door Fly en  Tanelorn (into the void). Zo werd het tijd voor het tweede nummer van hun nieuwste plaat, namelijk Prophecies, wat ook een schot in de roos bleek te zijn, te oordelen aan de haren die wild te keer gingen in het publiek. Na prophecies kwam er een einde aan het eerste luik van deze avond met The last candle.

Hansi achtte de tijd gekomen om Antwerpen op een compleet akoestisch luik te trakteren dat afgetrapt werd met Miracle machine (het derde nummer van Beyond the red mirror). Het publiek kon deze afwisseling wel smaken, smachtte naar meer en werd op zijn wenken bediend met A past and future secret en het massaal meegezongen Lord of the rings. De acoustische versie van Majesty miste ook zijn beoogde doel niet en wanneer de band And the story ends aanzette en op die manier hun akoestisch gedeelte ten einde bracht was menig fan al tevreden maar zeker niet voldaan.

Na het gebruikelijke 'We want more' werden alle registers pas echt opengetrokken en met War of wrath en Into the storm was het duidelijk dat het verhaal nog niet ten einde was. Twilight of the Gods was het vierde en tevens laatste nummer van Beyond the red mirror. Na de teloorgang van de Noorse Goden werden we beloond met een ticketje Valhalla, de zoveelste meezinger van de avond, en wanneer de jongens dachten het nummer te eindigen nam het aanwezige volk spontaan de zang van Hansi over en maakte zo duidelijk dat het nummer (en de avond) nog lang niet ten einde was.

Het tweede rondje encores werd op gang getrapt door Sacred Worlds en het publiek hoorde en toonde dat het goed was. 'Tijd voor nog één meezinger' moeten ze toen gedacht hebben en menig kelen zijn gesneuveld (alsook die van yours truly) toen ze The Bard's song (in the forest) aanzetten. Afsluiten deden de Duitsers met, zoals tegenwoordig hun kenmerk is, het krachtige Mirror mirror, waarbij wiens kelen toen nog niet kapot gezongen waren ze er bij deze zeker aan waren voor de moeite. Na nog een selfie met het publiek was het tijd voor iedereen om huiswaarts te keren of om door te feesten op een plek van eigen keus.

Blind guardian review

Geschreven door: Jelle

review 2015 Blind Guardian Orphaned Land April trix antwerp